2014 Sammanfattning

6A brukar bjuda på en hel del underhållning och spänning och säsongen 2014 blev inget undantag. Vi tar det som vanligt från toppen och neråt!

 

 

Gårda BK fick ganska snabbt favoritstämpeln att vinna 6A och det var inte så konstigt med tanke på de spelare som värvades och de framgångar som kom under försäsongen. Laget tog sig till semifinal i Östra Cupen och svarade för flera fina resultat på vägen dit.

 

Den redan fina truppen från året innan hade behållits och mängder av intressanta nya namn hade tillkommit. Inte oväntat kom ett gäng unga spelare från Qviding med Anton Bengtsson, Viktor Brodin, Carl-Magnus Strömberg och Philip Jonsson i spetsen. Den sista pusselbiten blev Simon La Verghetta som återvände till Gårda efter spel med Jonsereds IF i division 2.

 

Även om Gårda var solklara favoriter inför säsongen så fanns det några frågetecken. Klubben har nämligen haft en tendens att, trots bra trupper och fina försäsonger, inte riktigt hålla hela vägen. Dessutom var konkurrensen stenhård i denna breda trupp och det är alltid en balansgång att hålla alla spelare glada.

 

När väl säsongen satte igång tog det ett tag innan Gårda etablerade sig som det laget som alla jagade. Laget hade några svåra matcher i början och trots att det till slut blev hela 6-3 mot Götaholm låg laget under ett par gånger i den första halvleken. Den enda poängförlusten kom också tidigt under säsongen när Angered FC hämtade upp 0-2 till 2-2 i slutet av matchen.

 

Gårda började dock att rada upp stabila segrar och när laget ställdes mot FC Roma United i en tidig seriefinal var det inget snack om saken. En hyfsad jämn första halvleken slutade med en 7-1 vinst för Överåslaget!

 

När väl Gårda kopplat greppet om förstaplatsen så var det ingen som riktigt kunde hänga på. Lagen på den undre halvan besegrades ofta med 4-5 mål och i de jämnare matcherna mot lagen som jagade bakom såg Gårda alltid till att vara lite bättre och lite effektivare. Början på höstsäsongen bjöd på två tighta 2-1 segrar mot Öjersjö och Angered och det sista hotet undanröjdes när returmötet mot Roma vanns med 3-0 i en bra fotbollsmatch på Överåsvallen.

 

I matchen efter avgjordes serien även i teorin då Björndammen besegrades med 2-0 på bortaplan och Gårda kunde titulera sig seriesegrare i 6A 2014!

 

Gårda vann till slut serien med 14 poäng före FC Roma United. På 20 matcher vann laget 19 matcher och spelade en oavgjord. Med 89 gjorda mål var laget farligast framåt och med bara 20 insläppta överlägset bäst bakåt.

 

Inte sedan Semberija gick obesegrade genom 6A 2008 (17 vinster och 5 oavgjorda, 118-18 i målskillnad) har en seriesegrare varit i närheten av Gårdas siffror. Semberija vann dock på målskillnad då även Stenkullen gjorde en kanonsäsong det året!

 

2014 hade Gårda BK inte bara spetsen utan även bredden. Det var detta som gjorde att laget nådde hela vägen. Toppspelarna i många 6A-lag håller hög klass och många hade kunnat spela ett par divisioner högre upp, men ofta faller lag igenom när dessa spelare saknas. Vissa lag har breda och jämna trupper men saknar istället spetsen.

 

Om vi börjar med Gårdas offensiv så var inte laget beroende av en eller två spelare. Simon La Verghetta svarade för 18 fullträffar och Anton Bengtsson för 16 och inte långt efter kom Alexander Nylin med 12. Om någon av dessa saknades eller inte hade en toppmatch var det alltid någon annan som klev fram. Johan Svanberg (fd Nilsson) gjorde viktiga mål i början av säsongen och slutade på sju mål. Den stora överraskningen för Götaholmarens del var Marcus Cederqvist. Inför säsongen kändes det lite oklart vart Cederqvist skulle passa in och vart han skulle spela. Både ytterbacksplatserna och de offensiva ytterpositionerna kändes tillsatta men under säsongen växte Cederqvist till en av förgrundsfigurerna och han slutade på 8 mål varav en hel del läckra och viktiga frisparksmål.

 

Centralt hos Gårda var det Josef La Carrubba och Christopher Bratt som styrde och mittfältsparet tillhörde seriens bästa. Med exakt ett insläppt mål i snitt var Gårdas defensiv seriens överlägset bästa. Det är ofta de offensiva nyförvärven som får rubrikerna men både Viktor Brodin (som även vikarierade som defensiv mittfältare) och Carl-Magnus Strömberg hade stor del i Gårdas defensiva framgångar. Gårdas bredd visade sig verkligen i backlinjen och Viktor Ryberg, Alexander Bergman och Sebastian Bengtsson drog sitt strå till stacken.

 

Bredden hos Gårda har gjort att även om några spelare saknades fanns det alltid andra, lika duktiga, spelare att plocka in.

 

Även på målvaktssidan, där många lag i de lägre serierna har problem, hade Gårda det bra ställt. Omskolade anfallaren Sebastian Fernberg stod de flesta matcherna och gjorde det riktigt bra. Bakom honom fanns nye Petter Hagman och bakom Hagman fanns kultliraren Roberto Cattaneo, som gjorde det utmärkt när han hoppade in.

 

När säsongen började var det Johan Gunnerling som hade huvudansvaret som tränare men då han var tvungen att lämna blev det assisterande tränaren Sebastian Chitsaz som tog över. Chitsaz insats ska verkligen inte underskattas och det ska bli intressant att se vad han kan göra tillsammans med detta laget i femman nästa säsong.

 

Med den truppen som Gårda BK har ska det bli väldigt intressant att följa klubben i framtiden!

 

Götaholmarens tips inför säsongen:

 

Sett till trupp och försäsong så är Gårda BK seriefavoriter i Götaholmarens bok. Det är aldrig lätt att vinna en serie och det känns inte som Gårda kommer att jogga hem serien men bättre förutsättningar har de inte haft på väldigt länge.

 

Hur rätt blev det?

 

Eftersom Gårda vann serien så satt tipset ganska fint. Sen om Gårda joggade hem serien eller inte kan ju diskuteras. 14 poäng är en väldigt stor marginal men laget fick vänta till tredje sista matchen innan guldet firades.

2014H-FCRU

FC Roma United var tillbaka i 6A och laget visade direkt att det finns kvalité i truppen. Lagets andraplats blev till slut nästan lika klar som Gårdas förstaplats.

-

Det var till stora delar samma Roma som spelade i 6A säsongen 2012 även om laget fått in några intressanta nyförvärv. Laget började säsongen riktigt bra med en 5-0 överkörning av Björndammen på erkänt svårspelade Furulundsplan. Trepoängarna fortsatte att trilla in och Roma etablerade sig ganska snabbt i toppen av tabellen.

-

Den första poängförlusten kom i en riktig holmgång mot GötaholmGamlestadsvallen. Matchen slutade 2-2 efter elva gula kort och tre röda! Roma slog svårspelade Öjersjö med 2-0 innan det var dags för ännu en 2-2-match. Denna gången var det Roma som hämtade upp ett 0-2 underläge mot Angered FC sent i den andra halvleken.

-

Roma var helt klart att räkna med men när laget ställdes mot Gårda BK i en tidig seriefinal föll laget igenom i den andra halvleken och det slutade med en svidande 1-7 förlust.

-

Laget tog sig dock samman och avslutade våren med fem raka vinster och Roma befäste sin andraplats. Jämfört med serieledarna Gårda var det många av Romas segrar som satt riktigt långt inne. I 3-1 segern mot Croatia räddade Romano Berisa Roma med två mål sista tio minuterna. I en svängig 5-4 vinst mot Björndammen trillade flera Roma-mål in sent i matchen och mot Real Maskin vände Roma 0-1 till 3-1 under matchen sista tio minuter!

-

När våren var slutspelad hade Roma fem poäng upp till serieledande Gårda men de hade samtidigt sett till att lagen bakom var på tryggt avstånd.

-

Hösten började med en planenlig 6-2 seger över Tollered innan det var dags att ta sig an de jagande lagen i tabellen. Roma fortsatte att imponera och tog maximala nio poäng mot Götaholm (2-0), Öjersjö (2-1) och Angered (5-2). I matchen mot Angered visade Roma en otrolig inställning och lagmoral när laget vände ett 1-2 underläge (med en man utvisad) till en 5-2 vinst under matchens sista tio minuter!

-

Roma fick en sista chans att blanda sig i striden om seriesegern när laget begav sig till Överåsvallen för returmötet med suveräna Gårda BK. Vinst för Roma och det skulle bara skilja två poäng mellan lagen med tre omgångar kvar. Gårda vann dock en mycket bra division 6-match med 3-0 och det kunde konstateras att Gårda BK utan tvekan var seriens bästa lag, men även att FC Roma United utan tvekan var seriens näst bästa lag.

-

Roma avslutade serien med att bland annat röra till bottenstriden genom att bli tilldömda en 0-3 förlust mot Croatia efter att domaren brutit matchen en bit in i den andra halvleken då Roma ledde med 3-1. Partille slogs med klara 4-0 innan Roma avslutade serien med att förlora med 6-7 mot IF Jedinstvo i sista omgången. Ett resultat som gjorde att Jedinstvo klarade sig kvar.

-

Roma gjorde en riktigt bra comeback i 6A även om det hände en hel del runt laget. Spelande tränaren Ibro Mujkic hade en ganska tunn trupp att jobba med och det var en hel del som hände under säsongen. Flera spelare, bland annat Hadi Mahdi och Nesredin Salih, lämnade för Croatia men Mahdi återvände sedan under hösten. Nyförvärvet Ferhat Sammer lämnade även han under våren och Emir Huseinovic bytte till Angered FC under säsongen. Noah Widmark skadade sig och spelade inte alls under hösten. Jasmin Saric kom dock tillbaka under hösten och stärkte offensiven.

-

Framåt handlade det mycket om Romano Berisa, som tillhörde en av seriens bästa offensiva spelare, han svarade för tio mål (Romas bästa målskytt) själv men assisterade även till en hel del. Tränare Mujkic låg bakom nio mål själv och även Emran Osmanovic (6 mål) och Haris Dedic (5 mål) hjälpte till i offensiven. Defensivt tog kaptenen Janos Osmanovic stort ansvar och målvakten Rasim Husejnovic tillhörde stundtals seriens bästa.

-

Säsongen kom dock att handla väldigt mycket om vad Roma gjorde utanför fotbollsplanen och den följetongen hängde över laget som en skugga under större delar av säsongen. Ärendet med de två Sanel Osmanovic (som Götaholmaren inte tänker gå in på djupare här) hamnade till slut hos förbundet och blev till slut uppklarat även om vi troligtvis aldrig kommer att få reda exakt vad som hände. Känslan är dock att detta stärkte laget istället för att påverka det negativt och bidrog till lagets fina säsong.

-

Huvudpersonen själv, Sanel Osmanovic (född 1994), gjorde en bra säsong och svarade för sex mål och många av dessa var viktiga.

-

Sammanfattningsvis gjorde Roma en riktigt bra säsong fotbollsmässigt och med lite mer lugn och ro runt truppen kanske laget hade kunnat fightas med Gårda enda in till slutet. Laget bjöd på teknisk offensiv fotboll med sin sedvanliga höga press.

-

Vi får se vad Roma kan hitta på till nästa säsong…

-

Götaholmarens tips inför säsongen:

-

Helt klart ett av lagen med intressantast trupp och Roma kan slå alla lag, frågan är bara hur långt det räcker och om laget kan hålla ihop spelet hela säsongen. Gör de det kan de helt klart bli att räkna med. Inte seriefavoriter men de kommer ligga där bakom och lura. Götaholmaren tror på en placering bland de fyra främsta.

-

Hur rätt blev det?

-

Känns som tipset satt ganska bra. En topp-fyra placering stämde även om Götaholmaren inte trodde att Roma kanske skulle bli den största utmanaren till Gårda.

2014H-AFC

Nykomlingen Angered FC gjorde sin blott andra säsong som förening 2014. Under debutsäsongen blev det en andraplats i 7A vilket betydde uppflyttning.

-

Trots föreningens unga ålder fanns det en hel del rutin i laget från spel högre upp i seriesystemet och frågan var hur långt det skulle räcka i svårspelade 6A?

-

Efter 45 minuter av premiären såg allt bra ut för AFC som då hade en 2-0 ledning mot Götaholm. Efter 90 minuter hade Götaholm dock vänt på steken till 5-2 och Angereds 6A-premiär blev allt annat än munter.

-

AFC hade ett på pappret lurigt schema inledningsvis men visade direkt i andra matchen att de skulle bli att räkna med. Topptippade Öjersjö IF besegrades med 2-0 efter två fullträffar av David Hido. I matchen efter lyckades AFC hämta upp ett 0-2 underläge till 2-2 mot Gårda BK efter två sena mål av Darko Kraljev. Det skulle visa sig att Angered blev det enda laget som tog poäng mot seriesegrarna Gårda men med bara fyra poäng på de tre första matcherna halkade AFC direkt efter topplagen. Angered tog några stabila segrar men tappade sedan viktiga poäng igen när laget tappade en 2-0 ledning mot Roma United till 2-2. I omgången efter blev det dessutom en 0-1 förlust borta mot Björndammen.

-

Det var ganska stor omsättning på spelare och David Hido lämnade för Öckerö IF efter våren men AFC fyllde istället på med Frankie Boakye och Dali Hirmiz. Känslan var att det fanns en massa kvalité men att kontinuiteten saknades och det roterades på väldigt många olika spelare.

-

AFC avslutade dock våren snyggt med tre raka vinster. Bland annat en 6-0 överkörning av Götaholm. I en väldigt haltande tabell gick AFC till sommarvila som femma men hade en teoretisk chans att slåss om andraplatsen.

-

Hösten inleddes dock direkt med en förlust mot Öjersjö. AFC drog på sig överlägset flest varningar i serien (68) vilket ledde till att laget hade spelare avstängda till nästan varje omgång och tvingades ställa upp med olika konstellationer.

-

Laget stod dock upp bra mot GårdaBläsebovallen och föll med uddamålet (1-2) men hösten skulle visa sig vara väldigt upp och ner för AFC. Det var många svängiga matcher och laget både gjorde många mål men släppte även in en hel del. Bland annat släppte laget en 2-1 ledning mot Roma United (med en man mer) sista tio minuterna och förlorade med 5-2!

-

Angered kunde ändå sluta på en fin tredjeplats i sin debutsäsong i 6A även om säkert många i föreningen var missnöjda med hur säsongen gick.

-

Sett till spelartruppen och kvalitén som fanns där borde laget kanske slagits ordentligt i toppen. Kontinuiteten saknas dock och känslan är att många matcher slarvades bort.

-

Laget saknade kanske även en anfallare som hängde in 15-20 mål men istället var det flera som tog det ansvaret. Till slut blev det Darko Kraljev och Braulio Rodriguez som blev bästa målskyttar på åtta gjorda mål. Dali Hirmiz hade en fin höst och slutade på sju fullträffar, det gjorde även nyförvärvet från Roma United, Emir Huseinovic (även om några av målen kom i Roma-tröjan), och Jihad El-Hajj.

-

AFC kommer helt klart att vara ett lag för framtiden och ett lag som 6A-kollegorna kommer att behöva se upp med!

-

Götaholmarens tips inför säsongen:

-

Det kan som sagt bli en riktigt rolig debutsäsong för Angered FC. Inget snack om att laget kommer att hålla sig kvar och kollar man på truppen på pappret så borde det räcka mycket längre än det. Sen vet vi ju alla att inga matcher vinns på pappret.

-

Götaholmaren kanske går bort sig lite här men bloggen tror att AFC kan blanda sig i toppstriden. Sen får vi se om det håller hela säsongen.

-

Hur rätt blev det?

-

AFC blandade aldrig riktigt in sig i den absoluta toppstriden men bloggen var ändå rätt ute med att de skulle återfinnas i toppen.

 

2014H-GBK

Götaholm följde upp 2013-års fjärdeplacering med ännu en fjärdeplacering och det blev tyvärr ännu en säsong där laget stundtals var med bra men inte nådde ändå fram. Tyvärr ett återkommande tema för Götaholm som nästa år påbörjar sin nionde raka säsong i 6A.

 

Götaholm hade på pappret ett intressant lag och det enda stora orosmolnet var att att anfallaren Mattias Strömberg lämnade för Näsets SK inför seriestarten.

 

Säsongen började även på bästa möjliga sätt när laget vände 0-2 till 5-2 i premiären mot svårspelade nykomlingarna Angered FC. I matchen efter ställdes Götaholm mot tippade seriesegrarna Gårda BK och trots att det till slut blev förlust med 3-6 så var Götaholm med riktigt bra i den första halvleken och ledde med både 1-0 och 2-1. Ett par snabba Gårda-mål i början av den andra halvleken avgjorde dock tillställningen.

 

Götaholm slog både Croatia (2-0) och Partille (6-1) innan nästa stora utmaning dök upp i skepnaden av ett hett Roma United som börjat serien bra. Den händelserika matchen slutade 2-2 och Götaholm visade ändå att de var att räkna med. Även om 2-2 mot Björndammen i omgången efter var en missräkning så spelade Götaholm stabilt och radade upp segrar mot Real Maskin, Tollered och Jedinstvo. Med tre matcher kvar innan sommaruppehållet så hade Götaholm kontakt med täten men det var tre svåra matcher som väntade. Tunga Öjersjö IF och sedan Angered FC och Gårda BK när serien vände.

 

Det kan enkelt konstateras att Götaholms chanser till en topplacering gick upp i rök i detta skede av säsongen då laget inte vann en enda av dessa matcher…

 

I 1-2 förlusten mot Öjersjö på bortaplan stod Götaholm för en väldigt oinspirerad insats och ÖIF var bättre i en ganska dålig fotbollsmatch. I matchen efter kom säsongens bottennappGötaholm fick lämna Bläsebovallen med 0-6 i bagaget mot ett Angered FC som alltså fick gruvlig revansch från premiärförlusten. Götaholm var egentligen aldrig med i matchen och tyvärr rann det iväg i den andra halvleken.

 

När vårsäsongen avslutades fick Götaholm iallafall tillbaka en del av sin heder. Gårda BK vann förvisso med 4-2Gamlestadsvallens gräsmatta men Götaholm skakade om serieledarna ordentligt. Gårda ledde med 2-1 i halvtid och Markus Cederqvist gjorde 3-1straff i början på den andra halvleken. Götaholm gav sig dock inte och Fredrik “Rasta” Airosto fick även han chansen från straffpunkten men straffen gick både utanför och över. Rasta fick dock in bollen en stund senare och Götaholms PJ Eriksson var bara centimeter från att kvittera till 3-3! Istället kunde Carl-Magnus Strömberg nicka in 4-2 till Gårda och avgöra matchen.

 

Götaholm visade som sagt att de kunde stå upp bra mot topplagen men de avslutande tre förlusterna gjorde självklart att laget rasade i tabellen.

 

Götaholm spelade stundtals inspirerat under hösten och svarade för 6 vinster, en oavgjord och bara en förlust. Laget fick revansch mot både Björndammen (vinst 3-2 efter ett sent segermål av Daniel Wedberg) och Öjersjö (4-3 i sista matchen). Den enda förlusten kom mot Roma United (0-2) i en bra match på Lövgärdesplan. Mattias Strömberg återvände till Götaholm efter sommaren och började med att göra fyra mål i 6-2 vinsten över Croatia. Den fina hösten gjorde att Götaholm till slut hamnade fyra, samma poäng som trean Angered, men med sämre målskillnad.

 

Ska säsongen sammanfattas så finns det både positiva saker och negativa saker att lyfta fram. Götaholm har de senaste säsongerna ofta tappat poäng mot lag som befinner sig långt ner i tabellen och på det viset själva spelat bort sig från toppen. Trots en stundtals frustrerande säsong så visade Götaholm en stabilitet i de matcherna som laget på pappret borde vinna. Götaholm tog full pott i de åtta matcherna mot de fyra sämsta lagen. Mot mittenlagen Tollered och Björndammen blev det en vinst och en oavgjord. Lagets fem förluster kom mot Gårda (2), Roma, Angered och Öjersjö. Mot Angered och Öjersjö blev det även vinster och laget tog även poäng mot Roma. Götaholm förlorade alltså bara mot ett lag som hamnade efter i tabellen (Öjersjö, som blev femma).

 

Götaholms stora problem har som vanligt varit en alldeles för stor omsättning av spelare och särskilt i backlinjen. Ett problem som Götaholm tampats med de senaste säsongerna. Det är även alldeles för många tongivande spelare som av olika anledningar helt försvunnit under olika delar av säsongen. Götaholm har startat med mellan 10-15 olika spelare i backlinjen under säsongen. Mittbackspositionen såg riktigt starkt ut inför säsongen med Filip Boidache, Magnus Augustsson och Martin Stojanovski. Varken Boidache eller Augustsson gjorde några matcher alls på hösten och Stojanovski missade en massa matcher på våren. Istället blev det Shahram Mansouri som spelade mittback under större delar av hösten och han gjorde det riktigt bra. Nyförvärvet Kim Holm missade nästan hela våren på grund av skada men var pigg under hösten när han var skadefri. Poängspelaren Shafie Nurani missade väldigt många av Götaholms matcher och spelande knappt alls under hösten.

 

Offensivt levererade Daniel Wedberg som vanligt och han vann 6A:s skytteliga22 fullträffar. Abdi Bashir hade även han en bra säsong poängmässigt och låg bakom mycket av det offensiva spelet från sin ytterposition. Även PJ Eriksson gjorde en bra säsong på mittfältet och svarade för flest målgivande passningar hos Götaholm.

 

Målvakten Aleksandar Vasilic bör också omnämnas då han fortsätter att utvecklas och svarade för ännu en fin säsong med många avgörande räddningar.

 

Det står även klart att ledartrion Görgen “Groggen” Johansson, Felix Milkovic och Anders “Lillen” Pettersson inte kommer att fortsätta nästa säsong.

 

Det blev som sagt ännu en frustrerande säsong för Götaholm där potentialen hela tiden fanns där men av olika anledningar fungerade det inte.

 

Som med många lag i lokalfotbollen så har Götaholm en riktigt intressant stomme och stor potential i spelartruppen. Kanske några bra nyförvärv och en ny tränarröst kan få Götaholm att hålla en hel säsong…

 

Öjersjö var ett av lagen som inför säsongen tippades (iallafall av Götaholmaren) kunna utmana om topplaceringarna. Även om laget tappade några viktiga spelare hade de ersatts av intressanta nyförvärv, bland annat Tim Johansson och Oskar Larsson, och dessutom hade ÖIF gjort en fin försäsong. När säsongen då ska sammanfattas så går det att konstatera att ÖIF egentligen aldrig orkade blanda sig i kampen om seriesegern.

 

ÖIF var dock solklara serieledare efter den första omgången då Jedinstvo fullkomligt kördes över med inte mindre än 11-1! Laget hade gått obesegrade genom försäsongen men inte riktigt testats ordentligt och premiären gav heller egentligen inga vettiga svar, förutom att Jedinstvo skulle få det jobbigt.

 

ÖIF skulle dock testas ordentligt i sina två kommande matcher och det skulle visa sig att laget hängde med bra, men inte tillräckligt bra. Laget förlorade både mot Angered (0-2) och Gårda (1-2).

 

Likt Götaholm hade laget inga större problem att besegra lagen på den undre halvan även om det ibland satt långt inne. Bland annat besegrades Partille med 2-1 efter två mål i den andra halvleken av Tim Johansson. För övrigt bland det enda som Johansson tillförde under säsongen då han knappt spelade och tyvärr för ÖIF blev han inte den förgrundsfiguren de hoppats på.

 

När Öjersjö ännu en gång ställdes mot svårare motstånd blev det ännu en gång en hedersam förlust. Roma United blev för svåra och Öjersjö föll med 0-2. Efter sex spelade omgångar hade nu laget tre vinster och tre förluster och befann sig i tabellens mittenland. Eländet tog inte riktigt slut för Öjersjö och det blev 1-1 i derbyt mot Björndammen i omgången efter.

 

Öjersjö hittade dock rätt till slut och våren avslutades med fyra raka segrar och till slut blev det även vinst mot ett lag på den övre halvan när Götaholm besegrades med 2-1 efter att Oskar Larsson prickat in båda målen i den första halvleken.

 

Trots den jobbiga starten gick ÖIF till sommarvila som trea i tabellen och chansen att hinna ifatt Roma såg inte helt omöjligt ut på pappret.

 

Säsongen 2014 skulle dock bli en säsong där ÖIF inte riktigt räckte till i de avgörande lägena. Även om laget slog Angered FC i höstpremiären med 2-0 så föll ÖIF mot Gårda (1-2) i en jämn match. Laget tappade lite i tabellen men jobbade sig sakta uppåt igen via en WO-seger mot Croatia och en 2-0 seger mot Partille.

 

Inte helt oväntat blev det ännu en förlust när topplaget Roma United kom på besök till Öjersjö IP. Självklart även denna gång i en målmässigt jämn match. Öjersjö förlorade under säsongen 2014 fem av de sex matcherna mot seriens topptre-lag (Gårda, Roma, Angered) och de gjorde det med följande resultat: 0-2, 1-2, 0-2, 1-2, 1-2. Segern med 2-0 mot Angered i höstpremiären var enda undantaget.

 

Öjersjö föll alltså aldrig riktigt igenom mot topplagen defensivt men kunde inte heller hota dem offensivt ordentligt.

 

ÖIF fick avsluta säsongen i ett ingenmansland och motivationen var nog inte på topp. Björndammen var betydligt mer taggade i höstderbyt och vann med 3-1. Öjersjö vann förvisso mot Real Maskin med 5-1 men inkasserade sedan sin största förlust för året borta mot Tollered. På Spinnarvallen blev det hela 5-2 till hemmalaget. I sista matchen hade laget chansen att snuva Götaholmfjärdeplatsen men det blev till slut en 3-4 förlust i en svängig match.

 

Det är svårt att sätta fingret exakt på vad som inte fungerade för ÖIF denna säsongen. Möjligen var truppen en aning tunn och när nyckelspelare saknades var det svårt att fylla luckorna ordentligt. Defensivt var det bara Gårda som släppte in färre mål och då turades ändå utespelarna Niklas Strindeborn och Fredrik Carlsson om att vakta målet under säsongen.

 

Möjligen var det offensiven som hade behövt en extra växel, särskilt i de täta förlustmatcherna mot topplagen. De senaste säsongerna har ÖIF kunnat räkna med att Mikael Nilsson landade någonstans mellan 15-20 mål och även om han till slut gjorde några matcher på hösten så var ÖIF tvungna att få målen någon annanstans ifrån. Oskar Larsson och Mikael Kubic blev bästa målskyttar på nio gjorda mål och nye Ali Labidi slutade på fem men det hade nog behövts några till matchvinnare i truppen.

 

Götahomarens tips inför säsongen:

 

Götaholmaren tror på Öjersjö och laget kommer att tillhöra toppen. Kanske till och med den främsta utmanaren till Gårda BK.

 

Hur rätt blev det?

 

Nope. En femteplats är ingen katastrof men bloggens tro på toppstrid infriades inte och ÖIF var egentligen aldrig inblandad i kampen om serieseger.

 

2014H-TIF

Historiskt sett är det väldigt svårt att ta sig tillbaka till spel i division 5 direkt efter att ha åkt ur och Tollered var inte heller något undantag till den regeln. 2007 vann TIF 6A och spenderade sju säsonger i 5A som ett mittenlag innan det blev för tufft och laget åkte ur förra säsongen efter en riktigt dålig höstsäsong.

 

När 6A-säsongen drog igång var det svårt att veta vart man hade Tollered men känslan infann sig ganska snabbt att TIF varken skulle hålla till i botten eller i toppen av tabellen.

 

Laget hade en lite märklig premiär då matchen mot Croatia avbröts med en kvart kvar vid ställningen 4-1 till Tollered. Domaren kände sig hotad från Croatia-håll och matchens slutresultat blev även 4-1.

 

TIF tog en del poäng inledningsvis även om de hade svårt att prestera i två matcher i rad. Ofta följdes en vinst upp utav en förlust en oavgjord kamp. Laget tog dock några viktiga poäng sent i vissa matcher, Björn Mellberg kvitterade i 87:e minuten mot Partille och Fredrik Rosander fixade en poäng i 81:a mot Jedinstvo.

 

När Tollered stötte på lite hårdare motstånd hamnade laget i en svacka och förlorade fyra raka matcher mot Götaholm, Öjersjö, Angered och Gårda. Plötsligt fanns risken att TIF skulle kunna bli indragna i bottenstriden inför hösten.

 

TIF tog sig dock i kragen och avslutade våren med att besegra både Croatia (3-1) och Partille (5-0) och laget distanserade sig från botten poängmässigt. När laget gick på sommarvila hade de nio poäng ner till Croatia under strecket.

 

Uppenbarligen hade TIF en bra sommar för även om hösten började med en 2-6 förlust mot topplaget Roma United så hade laget sin bästa period under säsongen.

 

Laget gick obesegrat i fem omgångar med fyra vinster och en oavgjord som facit och ökade gapet neråt samtidigt som ett formsvagt Björndammen närmade sig framför. Just en vinst mot BBK (2-0) inledde den fina sviten där även 2-0 mot Real och 5-3 mot Jedinstvo ingick. Den oavgjorda matchen kom på Gamlestadsvallen mot Götaholm (2-2) och sedan blev det en riktigt fin 5-2 seger över Öjersjö på hemmaplan, där Björn Mellberg stod för inte mindre än fyra fullträffar.

 

Säsongen avslutades förvisso med två förluster (1-4 mot Angered och 1-3 mot Gårda) men den fina hösten gjorde att laget till slut tog sig förbi Björndammen och slutade 6:a!

 

Mellberg blev lagets bästa målskytt med sina 11 mål. Fredrik Rosander (5) och Kristoffer Salomonsson (4), Daniel Hultberg och Albin Falck (4) hjälpte också till med målproduktionen.

 

För alla andra lagen i 6A blev resan till Spinnarvallen den längsta och dessutom en av få på naturgräs. Om det har någon betydelse eller om TIF bara trivdes på sina hemmaplan får vi nog aldrig veta. Laget tog iallafall dubbelt så många poäng hemma (18) som borta (9). Ska vi vara petiga så spelades i och för sig lagets första hemmamatch på Flodala IP men det blev iallafall en hel del poäng på Spinnarvallen.

 

Götaholmarens tips inför säsongen:

 

Mittenlag som varken kommer bli indragna i botten eller blanda sig i toppen.

 

Hur rätt blev det?

 

Så rätt det kan bli.

 

2014H-BBK

Björndammen svarade som vanligt för en stabil insats där laget svarade för fina resultat under den första halvan för att sedan tappa lite fart under hösten.

 

Premiären var dock en match som BBK gärna spelat om. Gästande Roma United körde över Björndammen och när domare Ibrahim Calik blåste av hade hemmalaget släppt in fem bollar och inte lyckats göra några framåt.

 

Björndammen kom dock tillbaka starkt efter den chocken och radade faktiskt upp sex raka matcher utan förlust, tre vinster och tre oavgjorda. 2-2 matchen mot Jedinstvo var kanske ingen höjdare med tanke på att motståndarnas kvittering kom med bara fyra minuter kvar att spela. Det oavgjorda resultatet mot Götaholm, även där 2-2, var trevligare då det var BBK som hämtade upp ett 0-2 underläge efter två mål av Jonas Wassman. Annars var det Rasmus Lihnell som var den hetaste målgöraren under våren. Bland annat svarade Lihnell för alla tre målen i 3-1 segern över Real Maskin. Det blev oavgjort i derbyt mot Öjersjö och Björndammen tog även en riktigt fin 1-0 seger över Angered FC hemma på Furulund.

 

Den förlustfria sviten bröts inte helt oväntat när BBK ställdes mot Gårda BK och Överåslaget kunde vinna med 3-0. Laget reste sig dock direkt och derby-krossade Partille med 6-1, efter bland annat fyra fullträffar av Alexander Felin.

 

Björndammen tog de poängen som förväntades och slog Croatia med 5-1 innan sommaruppehållet men förlorade med 4-5 mot Roma i matchen innan.

 

BBK gick på semester som sexa med kontakt uppåt i tabellen och en hel del poäng ner till Tollered på sjundeplatsen. Dessutom kunde laget se tillbaka på en fin vår med bara tre förluster och det var mot serieledarna Gårda och två gånger mot tvåan Roma United. Tyvärr för BBK så skulle inte hösten bli lika rolig…

 

Den andra halvan av säsongen började dock på bästa sätt. Jedinstvo besegrades med 3-1 efter att BBK vänt matchen sista halvtimmen med tre raka mål. Det blev även seger i den andra matchen efter uppehållet även om det satt riktigt långt inne. Christer “Flis” Pettersson blev matchens enda målskytt i en jämn och regnig match mot Real MaskinKviberg.

 

Efter detta svarade laget för en ganska tam och oinspirerad höst där laget bara vann en av de sju återstående matcherna. Laget fick återvända från Tollered med en 0-2 förlust i bagaget och i matchen efter avgjorde Daniel Wedberg för Götaholm fem minuter från slutet. Ljuspunkten kom i derbyt mot Öjersjö där Björndammen kunde vinna med 3-1.

 

Säsongen avslutades med fyra raka förluster men trots att BBK var långt både från toppen och botten så blev de ändå inblandade. Gårda BK säkrade seriesegern med en 2-0 segerFurulundsplan och både Croatia och Partille tog viktiga trepoängare i bottenstriden mot just BBK. Partilles 4-2 seger mot Björndammen i sista omgången gjorde att laget höll sig kvar i 6A.

 

Björndammens svaga höst i kombination med Tollereds starka höst gjorde att lagen till slut bytte plats och BBK slutade alltså sjua. Det skiljde dock hela 14 poäng ner till åttondeplacerade IF Jedinstvo.

 

Björndammen svarade alltså för en godkänd säsong men hade inte kraft nog att slå sig in högre upp i tabellen. Laget tog som väntat några fina segrar, bland annat 1-0 segern över Angered och tog fyra poäng i dubbelmötet med Öjersjö.

 

Spelarmässigt svarade Rasmus Lihnell för tio mål framåt och han blev därmed lagets bäste målskytt. Alexander Felin hjälpte också till med sina nio mål. På mittfältet gjorde rutinerade Jonas Wassman som vanligt nytta och han svarade även för fem mål. Defensivt var Gustav Ågren den som utmärkte sig mest och som oftast höll ihop försvaret. Som med många andra lag i de lägre divisionerna så var det tunt på målvaktssidan. Mattias Palmqvist stod de flesta matcherna och gjorde det bra. Han lyckades både bli målskytt som målvakt (straffretur) och ta flest varningar i laget!

 

BBK har en bra stomme och med de rätta förstärkningarna så kan laget säkert börja titta uppåt i tabellen. I nuläget är nog dock truppen lite för tunn.

 

Det verkar även som huvudtränaren Jimmy Palmqvist kommer att ta ett steg tillbaka nästa säsong och vi får se hur det påverkar Furulunds stolthet.

 

Götaholmarens tips inför säsongen:

 

Götaholmarens känsla är att BBK är snäppet svagare i år än förra året. Det blir ännu ett mittenår med en mittenplacering för Björndammen. Som bloggen skrev innan, för stabila för bottenstriden men lite för uddlösa för toppen. Laget kommer troligtvis som vanligt ta några skalper från topplagen (särskilt hemma på Furulund) men det kommer inte räcka till någon tätplacering.

 

Hur rätt blev det?

 

Bajsar björnar i skogen? Har Påven en rolig hatt? Hamnar BBK i mitten?

 

2014H-IFJ

6A, årgång 2014, blev ganska snabbt uppdelad och det stod ganska klart att fyra lag skulle slåss om att undvika den enda nedflyttningsplatsen efter att Rannebergen dragit sig ur.

 

Jedinstvo var ett av dessa lag och laget behövde alla 20 omgångarna för att säkra kontraktet.

 

Vi tar det dock från början men det var inte direkt någon rolig början för Jedinstvo. Premiären slutade med en svidande 1-11 förlust mot Öjersjö och den skickade laget rätt ner på jumboplatsen.

 

Laget höjde sig dock och fick med sig poäng i de två efterföljande matcherna. Seid Talavanic fixade 2-2 mot Björndammen med en sen kvittering och Alberto Seli fixade 4-4 mot Real Maskin, även där i slutet av matchen. Det blev även en poäng mot Tollered men då var det ombytta roller och TIF kvitterade sent. Förluster blev det däremot både mot Gårda (0-4) och Croatia (3-5) och laget fick vänta till sin sjunde match innan den första segern kom. Daniel Dumic gjorde matchens enda mål mot Partille. Vinsten gav laget lite andrum men det var jämnt i botten och tre raka förluster mot Götaholm, Roma United och Öjersjö, gjorde att laget avslutade våren på en niondeplats, bara några poäng från nedflyttningsstrecket.

 

Hösten började också knackigt för Jedinstvo och en 1-0 ledning en bit in i den andra halvleken blev till slut en 1-3 förlust mot Björndammen. Efter detta stundade ett dubbelmöte med Angered FC med bara några dagars mellanrum (då vårmötet blev flyttat). Jedinstvo var bra med i båda matcherna men orkade inte fullfölja. I första mötet (förlust 3-6) släppte laget in fyra mål sista halvtimmen och i den andra matchen (förlust 2-3) hade laget en man mer nästan hela den andra halvleken men lyckades ändå inte utnyttja övertaget.

 

Efter tre inledande förluster kom dock en liten ljusglimt då det laget spelade 2-2 mot bottenkollega Real Maskin. Benny Brunberg kvitterade i den 89:e minuten och just Brunberg skulle spela en avgörande roll under hösten med sina viktiga mål.

 

Jedinstvo fick dock inget gratis under hösten och efter 1-5 mot Gårda BK och 3-5 mot Tollered så ställdes laget mot jumbon Croatia i en match som, vid vinst, kunde ta Jedinstvo ett stort kliv närmare nytt kontrakt. Ödesmatchen förlorades dock med 1-2 och Jedinstvo var nu bara en poäng från nedflyttning.

 

Dramat skulle fortsätta hela vägen till sista omgången och Jedinstvo tog en livsviktig 4-1 seger mot Partille IF SC, som också slogs i botten, efter bland annat ett hattrick av Brunberg. I näst sista omgången blev det dock en 0-2 förlust i en blöt tillställning mot GötaholmBergsjövallen.

 

Inför sista omgången var Jedinstvo ett av fyra lag som riskerade att åka ur. Vid vinst säkrade laget kontraktet, vid andra resultat var laget tvungna att förlita sig på resultatet i de andra matcherna. För motståndet stod redan klara andraplacerade Roma United.

 

Jedinstvo kunde dock till slut vinna denna svängiga säsongsavslutning med 7-6 efter fyra fullträffar av Benny Brunberg. När alla resultaten från den sista omgången trillade in visade det sig att Jedinstvo hade fått lämna 6A om laget förlorat eller spelat oavgjort!

 

Jedinstvo klarade sig alltså kvar med minsta möjliga marginal och det är i sig imponerande då laget inte tränar alls! Självklart har detta påverkat resultatet och Jedinstvo har ofta helt tappat orken och förlorat matcher i den andra halvleken. Konditionen saknades och det gjorde även kontinuiteten i den tunna truppen. Många olika spelare och ovana positioner har bidragit till lagets svettiga säsong.

 

Spelarmässigt har Benny Brunbergs mål redan nämnts och han blev lagets bäste målskytt med sina tio mål. Mittfältaren Alberto Seli var också viktig med sitt lugn och Seli svarade för fem mål framåt.

 

Skulle laget få för sig att börja träna skulle kontraktet kunna säkras betydligt tidigare under säsongen…

 

Götaholmarens tips inför säsongen:

 

Riktigt svårtippat då bloggen inte har mycket att gå på. Två matcher och två vinster och en hel del mål men motståndet skrämde väl ingen. Kommer säkert att ställa till det för vissa lag. Mittenlag med risk att bli indragna i bottenstriden.

 

Hur rätt blev det?

 

Sådär. Var aldrig något mittenlag och “risken” att bli indragna i bottenstriden visade sig vara riktigt befogad.

 

2014H-PIFSC

Partille IF SC kämpade i botten större delarna av sin debutsäsong 2013 och förberedelserna inför årets säsong såg inte direkt lovande ut. Laget lyckades med bedriften att inte spela en enda träningsmatch då det strulade ordentligt med både dubbelbokningar och återbud.

 

Trots detta startade Partille säsongen piggt poängmässigt och vann premiären mot nykomlingen Real Maskin med 2-1 efter att Adil Mahmood Virk hängt in segermålet sista kvarten. Det blev även poäng i den andra omgången, även om det säkert var deppigt i Partilles omklädningsrum efter matchen. Tollereds Björn Mellberg kvitterade nämligen till 2-2 med bara tre minuter kvar av matchen, ett resultat som stod sig.

 

Fyra poängtvå matcher och känslan var att laget kanske kunde vara med i mitten och slåss om placeringarna där. Verkligheten hann dock ifatt Partille och laget radade upp fyra raka förluster och detta gjorde att laget sjönk i tabellen. Denna förlustsvit bjöd bland annat på två tennisförluster (1-6, 1-6) mot både Götaholm och Angered. I derbyt mot Öjersjö var Partille dock med riktigt bra och det behövdes en ÖIF-straff med sju minuter kvar för att avgöra den matchen. Förlusten mot Gårda BK var mer oroväckande, då den kom på WOPartille inte fick ihop lag. Partilles ledare Tomas Martinsson lovade dock att laget aldrig skulle lämna två WO (och därmed uteslutas) även om det betydde att han själv skulle spela. Martinsson höll sitt löfte och han fick även dra på sig matchkläderna några gånger under säsongen.

 

Bottenskiktet började formas och Partille stod inför flera viktiga matcher innan sommaruppehållet mot sina bottenkollegor. Croatia besegrades i en galen 5-4-match där lagen turades om att leda. Partille kvitterade till 4-4 i den 83:e matchminuten genom Linus Hammo och Kristoffer Lundin gjorde 5-4 i 88:e!

 

Det blev dock en jobbig 0-1 förlust mot Jedinstvo i omgången efter och det var början till en förlustsvit som skulle vara i nio matcher och sträcka sig över sommaruppehållet! Många mål bakåt och nästan inga framåt visade sig vara Partilles dystra melodi och på de fyra matcherna innan semestern blev det 2-19 i målskillnad. Bland annat blev det en jobbig 0-4 förlust mot Real Maskin som gav Partilles bottenkonkurrent viktiga poäng.

 

Laget tappade även Pontus Bauman och Marcus Kreivi som lämnade för division 4-spel med alliansföreningen Partille IF FK.

 

Hösten fortsatte sedan lika illa som våren slutade och målen fortsatte att rassla in, 1-5 mot Götaholm, 0-9 mot Angered och 0-6 mot Gårda talade sitt tydliga språk. Partille stod i och för sig upp bra ännu en gång mot ÖIF, men föll med 0-2 utan att ha skapat en riktig målchans under hela matchen.

 

Trots det dåliga resultaten höll sig Partille på rätt sida strecket då jumbon Croatia också hade svårt att hitta några poäng. Uppenbarligen passade Croatia bra för Partille då laget även kunde vinna det viktiga höstmötet med 3-2 efter att Mathias Osterloh gjort segermålet i den 78:e minuten. Av Partilles 23 gjorda mål kom över en tredjedel (8) i de båda matcherna mot Croatia.

 

Vinsten mot Croatia gjorde att laget hade guldläge att i stort sätt säkra kontraktet i nästa match mot IF Jedinstvo. Det blev dock förlust med 1-4 och samtidigt fick Croatia tre “gratis-poäng” mot Roma United då matchen bröts vid ställningen 3-1 till Roma och senare tilldömdes Croatia en 3-0 seger. Partille var nu tillbaka i smeten och 0-4 förlusten mot Roma United i näst sista omgången gjorde att laget hade kniven mot strupen i säsongens sista match.

 

Partille var bara en poäng framför Real Maskin som hade övertagit jumboplatsen från Croatia. Lagets usla målskillnad gjorde dock att förlust för Partille och en poäng för Real skulle skicka tillbaka Partille till division 7. Vinst skulle dock garantera fortsatt division 6-spel.

 

Partille ställdes mot Björndammen, som var fast i seriens mittenregioner, i den sista matchen och det blev en efterlängtad seger med 4-2 och kontraktet blev till slut säkrat. I efterhand går det att konstatera att Partille vid förlust hade slutat sist och därmed blivit nerflyttade.

 

Partilles tunna trupp fick kämpa hårt under hela säsongen och laget gjorde överlägset minst mål av alla lag (23) och släppte även in mest (78). Laget gick även mållösa i sju matcher. Linus Hammo blev till slut bäst målskytt med sina fem mål.

 

Partille får omgruppera till nästa år och trots en jobbig säsong så blev det iallafall ett positivt slut och laget spelar i 6A även nästa år.

 

Götaholmarens tips inför säsongen:

 

Partille kommer att få kämpa även denna säsong för sin överlevnad och det hjälper inte att två av de tre uppflyttade lagen ser riktigt starka ut. Bottenstrid för Partille.

 

Hur rätt blev det?

 

Väldigt rätt, bottenstrid blev det hela vägen för Partille.

 

2014H-RMBK

Nykomlingen Real Maskin BK fick ett jobbigt mottagande i 6A och laget började säsongen med ett gäng knappa förluster. 1-2 i premiären mot Partille följdes upp av 0-2 mot tippade topplaget Roma United. Den tredje matchen bjöd också på den tredje raka förlustenBjörndammen vann med 3-1.

 

Den första trepoängaren var ytterst nära då laget ledde tre gånger om mot IF Jedinstvo men matchen slutade 4-4 och Real Maskin kunde iallafall inkassera en poäng.

 

Real föll med 1-4 mot Tollered och tog sedan faktiskt sin första trepoängare mot Rannebergen, men de poängen togs ju sedan bort då RIF uteslöts.

 

Real fortsatte sedan att rada upp hedersamma förluster men avsaknaden av poäng gjorde att laget ganska omgående befann sig i seriens bottenregion. Laget föll med 0-3 mot Götaholm men var ytterst nära att göra 1-1 med kvarten kvar innan GBK gjorde två sena mål. Mot Angered och Öjersjö var Real med riktigt bra och laget hade 3-3 mot ÖIF med åtta minuter kvar men föll med 3-5. I matchen mot AFC kvitterade Daniel Berglund till 3-3 i 82:a minuten men David Hido avgjorde matchen för AFC bara minuter senare. I mötet med seriens bästa lag hade dock Real Maskin inget att sätta emot utan laget fick se sig besegrade med 0-9 av Gårda BK.

 

Laget reagerade dock på bästa sätt efter storförlusten och tog två raka vinster! Croatia besegrades med 3-1 efter att Jonathan Karlsson satt en straff till 2-1 med kvarten kvar och sedan avslutade Pascal Francesconi målskyttet i den 89:e minuten. Nästa bottenkollega som besegrades var Partille och det blev en tämligen säker 4-0 seger. Segrarna skickade upp Real i tabellen och de lämnade den absoluta botten.

 

Real Maskin var även riktigt nära att vinna sin sista match innan sommaruppehållet. Redan i den sjätte spelminuten gav Marcus Josefsson Real ledningen mot Roma United. Den ledningen stod sig till den 83:e minuten och när domaren väl blåst av matchen hade Roma gjort två mål till och säkrat tre poäng.

 

Trots den snöpliga förlusten hade Real svarat för en stabil vårsäsong där 0-9 matchen mot Gårda var den enda gången laget föll igenom ordentligt.

 

Känslan inför hösten var att laget hade anpassat sig till division 6 och att laget inte skulle behöva oroa sig särskilt mycket över nedflyttning. Möjligen infann sig även den känslan hos spelarna i Real men hösten skulle visa sig bli mycket jobbigare än väntat.

 

Marginalerna var inte på Reals sida när laget förlorade en jämn match mot Björndammen i höstpremiären. Den snöpliga förlusten följdes upp av en lika snöplig poängförlust mot Jedinstvo. Benny Brunbergs kvittering kom i den 89:e minuten!

 

Sakta men säkert drogs Real Maskin tillbaka ner i bottenträsket och plötsligt började även resultaten att rinna iväg lite. Att förlora med 0-2 mot Tollered var ingen katastrof men 2-8 mot Götaholm och 1-5 mot Öjersjö sved betydligt mer.

 

Plötsligt hade Real bara en poängfem spelade höstmatcher och det såg mer och mer ut som den sista matchen mot Croatia skulle bli avgörande. Laget plockade dock en oväntad poäng mot Angered FC in svängig match där Real tappade 2-0 till 3-4 men där Kalle Jarnebrink kunde fastställa slutresultatet 4-4 med tolv minuter kvar.

 

2-7 förlusten mot Gårda BK i den näst sista omgången betydde att Real Maskin BK inför den sista omgången låg sist i tabellen och nedflyttning var plötsligt ett väldigt verkligt hot.

 

Då det var Croatia som stod för motståndet så hade Real trots allt sitt eget öde i sina egna händer. En Real-vinst med två mål skulle göra att laget gick om Croatia på bättre målskillnad och därmed säkrade kontraktet.

 

Ödesmatchen började på bästa sätt för Real Maskin och Jonathan Karlsson kunde göra 1-0straff redan i den tionde minuten. Boris Lesic kvitterade dock efter en halvtimme, ett resultat som stod sig till halvtidsvilan. Daniel Berglund öppnade den andra halvleken med att göra 2-1 till Real som då bara var ett mål från att garanterat säkra sin plats i 6A även nästa år. Pascal Francesconi blev sen stor matchhjälte när han gjorde 3-1, ett resultat som även blev slutresultat. När den sista omgången sammanfattades så visade det sig att utan Francesconis 3-1 mål hade Real Maskin fått lämna 6A då både Jedinstvo och Partille vann sina avslutande matcher.

 

Laget gjorde en helt klart godkänd nykomlingssäsong i 6A även om det avgjordes i sista matchen. Real höll ihop det bra under större delar av säsongen och känslan är att det är klubb som är stabilt organiserad med folk som trivs ihop.

 

Marcus Josefsson kom igång med sitt målskytte till slut och blev lagets bäste målskytt med sina åtta mål. Daniel Berglund var riktigt nyttig och svarade även för sex mål framåt.

 

Real Maskin har potentialen att etablera sig som ett stabilt 6A-lag.

 

Götaholmarens tips inför säsongen:

 

Bottenstrid för Real Maskin som verkligen kommer att få kämpa för att hålla sig kvar.

 

Hur rätt blev det?

 

Såg ut ett tag som de skulle klara sig med hyfsad marginal men låg sist inför sista matchen och klarade sig på ett mål. Känns som tipset till slut satt som en keps på en gammal gubbe.

 

2014H-CRO

Croatia hade det tufft redan innan säsongen började och den avslutades dystert med nedflyttning.

 

Det hade varit helt tyst kring klubben fram till en månad innan serien skulle dra igång då det blev klart att den gamle Croatia-spelaren Alan Amin skulle ta över huvudansvaret som tränare med Genc Doroci som spelande assisterande tränare. Amin fick in några nya spelare men laget låg självklart långt efter i sina förberedelser när 6A drog igång.

 

Även Croatias premiär blev strulig då domaren bröt matchen på Flodala mot Tollered med kvarten kvar. Domaren kände sig hotad från Croatia-håll och segern tilldömdes TIF med 4-1 (ställningen när matchen bröts). Croatia fick en liten boost när Rannebergen besegrades i den andra omgången men med facit i hand blev den betydelselösRIF uteslöts.

 

Croatia var med i många matcher men avsaknaden av en riktig försäsong gjorde att laget ofta inte orkade fullfölja. Laget föll med 0-2 mot Götaholm och förlorade mot både Öjersjö (1-4) och Angered FC (2-4). Mot AFC hade Pasar Sulaiman gett Croatia ledningen med 2-1 med 20 minuter kvar men tre raka mål från AFC vände matchen. Ett tydligt exempel på Croatias oförmåga att hålla i 90 minuter. Mot Gårda hade laget inget att sätta emot och mötet på Gamlestadsvallen slutade med en 2-10 förlust.

 

Croatia tog sig dock samman och laget tog en mycket viktig seger mot IF Jedinstvo. Det visade sig att Croatia skulle vara det starkare laget under matchens sista del och laget vände ett 2-3 underläge till 5-3 under de sista 20 minuterna.

 

Resten av våren var dock ett mörker för Croatia som avslutade med fyra raka förluster, bland annat tre raka 1-3 förluster hemma på G-vallen. Gemensamt för de matcherna mot Roma, Real Maskin och Tollered var att laget var bra med i den första halvleken för att sedan tappa i den andra.

 

Även avslutningen på våren skulle visa Croatias största problem. Laget hade 1-1 mot Björndammen fram till sista halvtimmenBBK gjorde fyra raka mål och kunde vinna med 5-1.

 

Rannebergen uteslöts var det alltså bara ett lag som skulle åka ur 6A. Problemet för Croatia efter halva säsongen var att när sommaruppehållet kom var det just dem som låg sist.

 

Hösten började också tungt för Croatia, som enligt rapporter inte ens tränade längre utan bara spelade matcher. Ett effektivt Götaholm vann G-vallenderbyt med 6-2 och i matchen efter lämnade laget WO mot Öjersjö, vilket självklart startade spekulationer om att laget var på väg att dra sig ur. Laget kämpade dock vidare men var egentligen inte nära att ta poäng varken mot Angered (2-4) eller Gårda BK (1-3).

 

Då de andra lagen i botten också hade svårt att skarpa ihop några poäng så hade Croatia, trots den dåliga starten på hösten, det mesta i egna händer. Särskilt då laget hade kvar att möta de andra tre lagen (Jedinstvo, Partille och Real Maskin) som var inblandade i bottenstriden.

 

Först ut var mötet med Jedinstvo och ett sent straffmål av Mergim Ibishi gav Croatia tre viktiga poäng och kontakt med lagen framför. I omgången efter var det dock ombytta roller och trots att Genc Doroci både kvitterade till 1-1 och 2-2 så var det Partille som gick segrande ur striden efter att Mathias Osterloh avgjort i den andra halvleken.

 

När Croatia ställdes mot Roma United var det inte många som trodde att laget skulle komma därifrån med några poäng. Andraplacerade Roma hade också en 3-1 ledning i början av den andra halvleken men ett rött kort för Roma ledde till slut att domaren avbröt matchen. Då Roma ansågs vara det “felande-laget” tilldömdes Croatia en 3-0 seger och laget fick tre “gratis-poäng” i en match som de med största sannolikhet hade förlorat om den spelats klart.

 

Om de tre poängen mot Roma var lyckosamma så var vinsten mot Björndammen i den näst sista omgången betydligt mer välförtjänt. Laget tog tillvara på sina chanser och Pasar Sulaiman blev matchhjälte då han gjorde båda målen i 2-1 vinsten.

 

Laget som hade legat på nedflyttningsplats hela hösten låg nu plötsligt på en åttondeplats och trots att de fortfarande riskerade att åka ur hade de det bästa utgångsläget inför den sista omgången!

 

Croatia ställdes dock mot ett annat lag som kämpade för överlevnad, nämligen Real Maskin, i den sista omgången. Laget föll med 1-3 vilket betydde att Real precis gick om, på bättre målskillnad. Både Partille och Jedinstvo var dock tvungna att vinna för att skicka ner Croatia. Båda lagen hade också svåra matcher, Partille mötte Björndammen borta och Jedinstvo hade Roma United, även där på bortaplan.

 

När alla resultaten var inne hade dock både Partille och Jedinstvo trollat fram varsin trepoängare och Croatia var tillbaka på sistaplatsen och nedflyttning var ett faktum.

 

Tränaren Alan Amin erkände att stor del av problemet var orken och att laget föll ihop i slutet av matcherna. Amin hade även väldigt många spelare som kom och gick och kontinuiteten saknades. Att laget inte tränade under hösten hjälpte ju inte heller.

 

Pasar Sulaiman svarade för åtta mål och blev lagets bäste målskytt. Genc Doroci var också viktig för laget och svarade för sex mål. Mergim Ibishi var också nyttig i ett annars blek Croatia.

 

Croatia hamnade fel från början och kunde inte styra upp det och nu väntar en ovisshet i division 7.

 

Götaholmarens tips inför säsongen:

 

Croatia ligger väldigt långt efter i sina förberedelser och Götaholmaren tror att Croatia kommer att återfinnas på den nedre halvan av tabellen. De har dock så pass duktiga spelare kvar att de borde kunna hålla sig ifrån bottenstriden.

 

Hur rätt blev det?

 

Götaholmaren trodde att Croatia skulle lösa det men det blev bottenstrid hela säsongen och nedflyttning till slut. Inget rätt för den tippningen även om den nästan var inne innan sista omgången.

2014V-RIF

Inte mycket att säga. För sjätte året i rad avslutar 6A sin säsong med bara 11 lag.

 

Denna gången var det Rannebergens IF som försvann efter halva säsongen. Hela föreningen gick i konkurs och i och med det så uteslöts a-laget från 6A.

 

Tråkigt för 6A och ännu tråkigare för RIF.

Leave a Reply


*