2014 Sammanfattning Vårsäsongen

Vårsäsongen är avslutad och alla 6A-lagen har gått på sommarledighet. Götaholmaren ska snart också stämpla ut och lägga sig i hängmattan med en iskall Red Stripe, men först är tanken att den första halvan av serien ska sammanfattas.

 

Tyvärr fick Götaholmaren den tråkiga nyheten att Rannebergens IF har gått i konkurs, vilket innebär att RIF lämnar seriespelet i 6A med omedelbar verkan. Så här står det på förbundets hemsida:

 

“Göteborgs Fotbollförbund vill informera om att Rannebergens IF har gått i konkurs. Det innebär att deras representationslag i division 6A utgår ur seriespelet med omedelbar verkan. Laget och dess matcher tas bort. Rannebergens IF ungdomslag kommer att fullfölja höstsäsongen som planerat.”

 

Riktigt tråkigt, både för RIF som förening och för 6A som serie. För sjätte året i rad kommer 6A alltså inte att avsluta serien med 12 lag. Alla matcher med RIF kommer att plockas bort och det kommer självklart att påverka tabellen och även skytteligan. Tabellen är dock inte uppdaterad ännu och Götaholmaren tänker inte sätta sig och göra om den just nu. Poäng, placeringar och målskillnad som presenteras i denna sammanfattning är alltså baserat på hur det såg ut innan RIF utgick.

 

Bloggen brukar, inför säsongen, tippa hur serien kommer att gestalta sig och det kan väl sägas att det än så länge är ganska dåligt med stora överraskningar. De flesta lagen har presterat inom ramen av vad Götaholmaren trodde, även om vi hittar vissa avvikelser.

 

Det stora som kan sägas om 6A, årgång 2014, är att det har blivit en väldigt uppdelad serien och den har väldigt demokratiskt delats precis på mitten. Inget av de sex lagen på den nedre halvan (Tollered, Real Maskin, Jedinstvo, Partille, Croatia och Rannebergen) har vunnit mot något av de sex lagen på den övre halvan (Gårda, Roma, Öjersjö, Götaholm, Angered och Björndammen). De enda laget som tagit poäng mot den övre halvan är Jedinstvo, som spelade 2-2 mot Björndammen. Det största poänggapet mellan två lag intill varandra i tabellen är just mellan 6:an Björndammen och 7:an Tollered, BBK ligger sex poäng före.

 

Vi börjar genomgången från toppen och jobbar oss neråt i tabellen:

Det stod klart tidigt på försäsongen att Gårda BK skulle bli något att räkna med när serien drog igång. En redan stabil trupp fylldes på med ett gäng Qvidingspelare och resultaten visade att tränare Johan Gunnerling och assisterande tränare Sebastian Chitsaz hade något stort på gång. Framgångarna i Östra Cupen kröntes av att klasspelaren Simon La Verghetta lämnade Jonsereds IF och division 2 för att återvända till 6A och Gårda BK.

 

En bra försäsong gör dock ingen sommar och genom åren har många lag imponerat stort innan seriestart för att sedan falla platt när väl allvaret börjar. Gårda BK, årgång 2014, gjorde dock ingen besviken. Serien inleddes med två stabila segrar mot Rannebergen och Götaholm (även om Götaholm stretade emot en halvlek). Tippade topplaget Öjersjö besegrades sedan med 2-1 och Gårda hade fått en utmärkt start med tre raka segrar. Bland de offensiva nyförvärven var det Anton Bengtsson som lyste starkast och ett hattrick mot RIF, följdes upp av två mål mot Götaholm och det avgörande målet mot ÖIF.

 

I nästa match blev det dock tuffare och nykomlingen Angered FC lyckades hämta in ett 0-2 underläge till 2-2 i slutet och Gårdas första poängförlust var ett faktum. Matchen blev kanske en liten väckarklocka för det skulle visa sig bli Gårdas enda poängtapp under hela våren!

 

Efter tre klara segrar mot lag på den nedre halvan (det blev förvisso WO mot Partille IF SC men Götaholmaren är tämligen säker på att Gårda skulle vunnit den matchen) var det dags för seriefinal mot ett FC Roma United som också öppnat riktigt starkt. Roma var med i den första halvleken och en reducering till 1-2 precis innan halvtid gav hopp inför den andra halvleken. Ett tidigt Anton Bengtsson-mål släckte dock det hoppet och Gårda körde till slut över toppkonkurrenten med hela 7-1 och befäste sin serieledning.

 

Efter detta följde en ny serie av odiskutabla segrar, även om Björndammen stretade emot och Rannebergen skakade stundtals Gårda. Just matchen mot Rannebergen säger en hel del om Gårda denna säsongen. Laget spelade inte speciellt bra men vann med 6-3. Känslan är att när Gårda mötte lag från den nedre halvan under våren vann de med 3-4 måls marginal om de hade en hyfsad dag. Hade laget en riktigt bra dag drog det iväg till 10-2 (mot Croatia) eller 9-0 (mot Real Maskin).

 

Gårda hade dock ett sista hinder innan sommaruppehållet. Ett Götaholm som försökte hitta sin form igen efter två raka förluster väntade på en riktigt fin Gamlestadsvall. Götaholm bjöd upp till dans och ett tag såg det ut som Gårda skulle få betala för sina många missade chanser i den första halvleken. Götaholm tog dock inte chansen och både en straffmiss och flera andra missar i den andra halvleken gjorde att Gårda kunde avgöra med sitt 4-2 mål och ta sin 12:e seger.

 

Gårda toppar alltså serien med 12 vinster och en oavgjord. Med 67 gjorda mål och 17 insläppta vann Gårda i snitt med ungefär 5-1 per match. Överlägset flest mål och även minst insläppta (delat med Öjersjö).

 

Just offensiven har imponerat och inte oväntat har Gårda fyra av seriens åtta bästa målskyttar. Under försäsongen såg det ut som Philip Jonsson skulle bli ett riktigt utropstecken men när väl serien drog igång var det alltså ett annat Qviding-nyförvärv som skulle visa sin klass. Med sina 14 mål delar Anton Bengtsson ledningen i skytteligan. La Verghetta skuggar på 13 fullträffar och inte långt efter hittas pålitlige Johan Nilsson och Alexander Nylin. Denna offensiva kvartett har ställt till det för de flesta motståndare och Nilssons och Bengtssons tyngd i kombination med herrarna La Verghetta och Nylins snabbhet och en-mot-en-kvalitéer har gjort det väldigt svårt att försvara mot. Skulle en av dessa inte vara i form är chansen stor att någon annan av de fyra levererar. Gårda har en riktigt bred trupp och bakom dessa lurar Philip Jonsson och i sista matchen startade Markus Cederqvist som ytter och gjorde det riktigt bra.

 

Bakom den offensiva fyrklövern hittas lagets hjärta och lunga i form av kaptenen Josef La Carrubba och Christopher Bratt. Ett löpande och hårt jobbande innermittfält som är väldigt jobbiga att spela emot. La Carrubbas roll som defensiv mittfältare har gjort att lagets ytterbackar kan kliva upp i banan och medverka i offensiven. Ofta var det Anton Walberg och Sebastian Bengtsson som levererade i dessa positioner men även Cederqvist, Viktor Ryberg och andra spelare har lirat där och visat Gårdas bredd. Offensiva nyförvärv får ofta större rubriker än defensiva men Qviding-duon Viktor Brodin och Carl-Magnus Strömberg har gjort sig förtjänta av beröm. Särskilt Brodin har imponerat både som mittback och ibland som defensiv mittfältare. Stark, duktig i luften och brytningssäker. Bredden i Gårdas trupp imponerar och spelare som Mawuli Gokah, Alexander Bergman och Peter Carlsson har också bidragit till lagets tabellplacering.

 

Många lag i de lägre divisionerna har problem med målvakter men Gårda har absolut inte det problemet och nyförvärvet Petter Hagman har delat det ansvaret med omskolade anfallaren Sebastian Fernberg. När dessa herrar inte kunde spikade Roberto Cattaneo igen två matcher i rad!

 

Gårda BK har visat att de både har spetsen och bredden och i nuläget känns det inte som något lag riktigt kan hota. Det är dock bara fem poäng ner till FC Roma United som jagar bakom. Gårda kommer att få bekänna färg direkt efter sommaren med matcher mot Öjersjö och Angered. Det återstår att se om Gårda kan konservera formen över sommaren. Tar sig Gårda ur de matcherna med sex poäng känns det inte som något kan hindra dem även om de även har Roma kvar att möta.

2014V-FCRRoma United var alltså tillbaka i 6A och de visade ganska snabbt att skulle bli att räkna med. Stor del av stommen från den förra 6A-sejouren var kvar men det var kryddat med starka nyförvärv som Romano Berisa (från Gunnilse IS) och Ferhat Sammar (från Lärje-Angereds IF).

 

Förväntningarna var högt ställda och frågan var hur bra Roma var egentligen? Det började stabilt med 5-0 mot Björndammen och 2-0 mot nykomlingarna Real Maskin och Roma parkerade direkt i seriens toppskikt. Efter fyra matcher hade Roma fyra raka segrar, efter en viktig vinst i den svåra bortamatchen mot Tollered och en rejäl överkörning av Rannebergen (11-2).

 

De nästa fyra matcherna skulle dock bli betydligt jobbigare för Roma. En väldigt händelserik match mot Götaholm som bjöd på fyra mål, elva gula kort och tre röda kort slutade 2-2. Öjersjö besegrades med 2-0 i nästa match innan det var dags för ett hett derby mot Angered FCBläsebovallen. Roma hamnade i ett 0-2 underläge men kunde till slut ta sig ifatt och matchen slutade 2-2.

 

Poängtappen mot Götaholm och Angered gjorde att Roma var pressade när det var dags för toppmötet mot Gårda BK. Roma hängde med en halvlek innan Gårda visade klass och gick ifrån och vann med hela 7-1. En sådan storförlust hade nog knäckt många lag men Roma repade sig och avslutade vårsäsongen med fem raka segrar.

 

Trots att Roma vann så var laget illa ut flera gånger. Sena mål i den andra halvleken gav tre poäng mot Croatia och Björndammen slogs med 5-4 i en verklig svängig match. I sista matchen innan sommaren låg Roma under mot Real Maskin i 77 minuter innan matchen vändes precis i slutet. Imponerande att laget fortsatte vinna men lite oroväckande då laget inte har råd att hamna längre efter serieledande Gårda.

 

Roma har blandat en hel del rutin med ungdom. Emir Huseinovic har legat bakom mycket av det offensiva och har bland annat svarat för sex mål. Hetaste målskytten har dock varit Sanel Osmanovic som avslutade våren med sju mål på de avslutande tre matcherna, vilket gjorde att han slutade på 11 fullträffar. Framåt har även Emran Osmanovic (6 mål) och Haris Dedic (5 mål) bidragit. Även om laget har gjort 20 mål mindre än Gårda har laget ändå gjort näst mest mål i serien. Offensiven har imponerat och Roma har väldigt många bollskickliga spelare som kan kontrollera en matchbild. Laget har bara förlorat en match (mot serieledarna Gårda) och tappat poäng i två andra (mot fyran Götaholm och femman Angered) och det är riktigt stabilt.

 

Frågan är om Roma orkar hålla som takt som Gårda när hösten drar igång? Det har även varit en hel del aktiviteter i truppen och kvartetten Hadi Mahdi, Nesredin Salih, Fitim Aliu och Granit Zenuni lämnade för Croatia och Alija Osmanovic gick till Angered FC. Precis i början av säsongen återvände dock rutinerade Noah Widmark till Roma från Gårda.

 

Omsättningen i truppen verkar ju dock inte ha påverkat resultaten. Roma är helt klart den främste utmanaren till Gårda men då gäller det att inte tappa några onödiga poäng. I den 19:e omgången möts lagen och frågan är om serien fortfarande lever då?

 

Oavsett om Roma hinner ifatt Gårda eller inte så är ju andraplatsen värd att kämpa för och den har Roma greppet om. Förra säsongen kvalade sig Marieholm BoIK upp efter att ha slutat tvåa.

Inför säsongen trodde Götaholmaren att Öjersjö skulle kunna blanda sig i toppstriden och när våren ska sammanfattas återfinns ÖIF på en tredjeplats. Det är dock utan riktigt imponera, men att ligga trea utan att imponera är på sitt eget vis just det, imponerande alltså.

 

Med en stark försäsong i ryggen och flera intressanta värvningar, bland annat Oskar Larsson (som öste in mål på försäsongen), intressante Ali Labidi och till sist anslöt även den gamle Bokedalen-spelaren Tim Johansson. Visst sved förlusterna av målvakten Alexander Wester och anfallaren Marcus Halldin till Olskroken och långtidsskadan på Mikael Nilsson men det var en positiv känsla runt ÖIF inför seriestarten.

 

Den positiva känslan skulle dock komma av sig ganska snabbt. Storvinsterna från försäsongen höll i och för sig i sig i premiären mot Jedinstvo som krossades med 11-1. Efter detta blev det dock två knappa förluster mot Angered FC och Gårda BK. Spelmässigt var det enligt rapporterna jämna matcher men det lilla extra saknades och avsaknaden av matchvinnare som Nilsson och Halldin skulle visa sig bli kostsam för ÖIF. I samma veva lämnade även Westers ersättare mellan stolparna Niclas Nilsson och resten av vårsäsongen turades utespelarna Niklas Strindeborn och Fredrik Carlsson om att vakta målet.

 

ÖIF slog dock de lagen som de på pappret skulle slå. Croatia och Partille besegrades innan nästa test, i form av ett formstarkt Roma, dök upp. Ännu en gång en spelmässigt godkänd match men ännu en förlust (0-2) och i mötena med lagen på den övre halvan (Angered, Gårda och Roma) hade nu ÖIF tre förluster och bara ett mål framåt. Som det inte var nog tappade ÖIF fler viktiga poäng gentemot toppen när det blev 1-1 i derbyt mot Björndammen.

 

Avslutningen på våren blev ändå positiv för Öjersjö och laget avslutade med fem raka segrar och Oskar Larsson började äntligen hitta målet och slutade på godkända 8 mål inför sommaruppehållet. Bland annat hjälpte Larsson till med båda målen när ÖIF slog Götaholm med 2-1 och därmed tog sin första vinst mot ett lag på den övre halvan.

 

När det gäller målproduktionen hjälpte Mikael Kubic till med sex baljor men den stundtals hetsige Kubic lär missa några matcher i börja av hösten efter ett grovt rött mot Götaholm. Nye Ali Labidi har också bidragit med sina fem mål. Att ha en så pass rutinerad trupp som ÖIF har är bra men som för många andra lag i lägre divisioner har spelarna annat som måste prioriteras och det varit många gånger när inte det starkaste laget stått på planen. Målvaktsfrågan verkar bli löst till hösten även om Götaholmaren inte fått detta bekräftat. Oroväckande dock att viktige mittfältaren Tim Johansson inte medverkat överdrivet mycket i slutskedet. Rykten cirkulerar dock att Mikael “Super-Nisse” Nilsson kan vara på väg tillbaka! Ett riktigt lyft för ÖIF i så fall även det självklart skulle vara fullt förståeligt om Nilsson tog det väldigt lugnt med matchandet.

 

Ett godkänd vårsäsong av Öjersjö som egentligen inte föll igenom helt i någon match alls. Lagets tre förluster skrevs till 0-2, 1-2 och 0-2. Stabila mot lagen bakom dem i tabellen men inte riktigt tillräckligt bra för att rå på lagen framför.

 

Med en match tillgodoRoma (som ligger sju poäng före) kan Öjersjö helt klart blanda sig i kampen om andraplatsen. Hösten börjar dock stenhårt med Angered FC i första matchen och Gårda BK i den andra. Dessutom med bara fyra dagar emellan!

2014V-GBKGötaholm svarade för en stundtals inspirerande vårsäsong och låg länge tvåa. En riktigt svag avslutning med tre raka förluster gjorde dock att laget halkade ner till en fjärdeplacering.

 

En resultatmässigt dålig försäsong med bara en vinst kombinerat med att lagets viktigaste spelare föregående säsong, Mattias Strömberg, lämnade gjorde att Götaholm inte riktigt visste vart man stod inför seriestarten. Efter halva premiären hängde frågetecknen kvar över Götaholm som mörka regnmoln. Nykomlingen Angered FC ledde med 2-0 och det såg ut som om GBK skulle inleda med en förlust. En otrolig andra halvlek där Götaholm vände matchen med tre målfem minuter gjorde att laget till slut kunde vinna med 5-2!

 

Stärkta av premiären begav sig Götaholm till Överåsvallen för att ta sig an topptippade Gårda BK. Götaholm ledde med både 1-0 och 2-1 och Daniel Wedberg visade att han klarade sig utan Strömberg. Anton Bengtsson vände dock på matchen med mål på var sin sida om halvtidsvilan och Götaholm orkade aldrig tillbaka in i matchen. Trots förlusten visade Götaholm att de kunde mäta sig med Gårda även om det inte räckte hela vägen.

 

Efter förlusten radade Götaholm upp åtta raka matcher utan förlust, varav sex vinster och två oavgjorda. Laget visade upp en stabilitet mot lagen längre ner i tabellen och poängtappen som förstört de senaste säsongerna lyste med sin frånvaro. Visst blev det två 2-2 matcher mot Roma och Björndammen men med tanke på att Roma var etablerade i toppen och att Götaholm haft svårt mot BBK så får det räknas som bra resultat. Storsegrar (9-1 mot Rannebergen och 6-1 mot Partille) blandades med lite jämnare matcher (4-1 mot Tollered, 3-0 mot Real Maskin, 2-0 Croatia och 5-2 mot Jedinstvo). Wedberg fortsatte att hitta målet och Mikail Sepahi (som missade säsongsinledningen) hjälpte till med målproduktionen. Yttermittfältaren Abdi Bashir var stundtals lysande och låg bakom väldigt mycket offensivt med både mål och assist. PJ Eriksson tog ett kliv ner på innermittfältet och bidrog med välbehövliga känsliga passningsfötter. Defensivt var det bra trots att det som vanligt var många olika spelare inblandade och längst bak fortsatte Aleksandar Vasilic att spela bra.

 

Med tre matcher kvar kämpade Götaholm med Roma om andraplatsen och tack vare en hel del mål framåt hade GBK ett litet övertag. De sista tre matcherna var dock på pappret riktigt svåra: Öjersjö IF, Angered FC och i sista matchen Gårda BK.

 

Götaholm svarade för en riktigt dålig första halvlek mot ÖIF och fick börja den andra halvleken med ett 0-2 underläge. Tyvärr kom inte laget närmare än en 1-2 reducering.

 

I matchen efter fick Angered FC fick en gruvlig revansch från premiären och spelade ut Götaholm totalt och kunde till slut vinna med 6-0.

 

Med två raka förluster var Götaholm piskade att vinna mot obesegrade Gårda BK hemma i sista matchen för att inte tappa helt mot toppen. Götaholm står upp riktigt bra och gör en bra match men Gårda kan till slut vinna välförtjänt.

 

Efter en förlust i de tio första matcherna avslutade alltså Götaholm med tre raka förluster och i samma stund försvann chansen att utmana om seriesegern. Att Götaholm ska ta in 14 poängGårda under hösten känns lika troligt som att QPR vinner Premier League nästa säsong.

 

Chansen på andraplatsen finns kvar men då finns det inget utrymme för misstag, varken mot topplagen eller mot lagen längre ner.

 

Götaholm får ändå ta med sig att förlusterna kommer mot lag på den övre halvan och inte som de senaste säsongerna då GBK spelat bort sig från toppen genom att tappa poäng lite hur som helst. Tyvärr har det varit för stor rotation i truppen och som vanligt har Götaholm använt väldigt många spelare i backlinjen. Magnus Augustsson och Filip Boidache har varit hyfsat konstanta som mittbackar men sedan har det varit 6-7 spelare som varit inblandade. Skador har även satt stopp för viktige yttermittfältaren Shafie Nurani och nyförvärven Kim Holm och Martin Stojanovski. Truppen är helt enkelt inte tillräckligt bred för att Götaholm ska kunna konkurrera när många tongivande spelare saknas. Detta är självklart ett problem som alla 6A-lag kämpar med och det är sällan att en tränare har alla spelare tillgängliga och friska.

 

Götaholm gör en godkänd vårsäsong men avslutningen lämnar självklart en bitter eftersmak.

2014V-AFC

Nykomlingen Angered FC kändes som en outsider inför seriestarten och laget hade en hel del intressanta namn i sin trupp. Från Lärje-Angered kom både Vladimir Majdandzic och Alisan Agac, även om båda missade säsongsinledningen. Nyförvärvet från Gunnilse, David Hido, skulle visa sig vara en riktigt nyttig spelare.

 

AFC tappade dock en 2-0 ledning till 2-5 i premiären mot Götaholm men laget tog revansch redan i omgången efter genom att besegra Öjersjö med 2-0. Båda målen inprickade av David Hido. Lagets match i den tredje omgången mot Jedinstvo flyttades och inget nytt speldatum är klart ännu. I nästa match ställdes laget mot Gårda BK och det skulle visa sig att AFC blev det enda laget som skulle ta poäng mot Överåslaget. Angered visade stor lagmoral när laget hämtade upp 0-2 till 2-2 sent i matchen efter två mål av Darko Kraljev. Med bara fyra poäng efter fyra omgångar hamnade AFC lite efter täten och fick jobba i ganska mycket lugn och ro.

 

Trepoängarna började rulla in även om det stundtals satt långt inne. Mot Croatia vände till exempel Angered matchen sista kvarten.

 

Angered FC förstärkte även under vårsäsongen och plockade in Frank “Frankie” Boakye som tillförde lugn och rutin. I matchen mot Gårda hade AFC hämtat in 0-2 till 2-2 men i matchen mot Roma var det ombytta roller. Angered tappade en 2-0 ledning och fick se Fitim Aliu kvittera till 2-2 med 13 minuter kvar, ett resultat som stod sig matchen ut. Nästa bakslag kom i den följande omgången när Angered åkte på sin andra förlust. BjörndammenFurulund blev för svåra och hemmalaget kunde vinna med matchens enda mål.

 

Avslutningen på vårsäsongen var dock stark och AFC radade upp fyra raka segrar, bland annat en 6-0 överkörning av Götaholm. AFC hade dock även marginalerna på sin sida och löste två täta 4-3 segrar över Real Maskin och Tollered. Laget fortsatte även att förstärka truppen och ännu en Lärje-Angeredspelare anslöt, nämligen Dali Hirmiz.

 

Angered ligger alltså femma efter våren men har två matcher mindre spelade än Gårda, Roma och Götaholm, och en match mindre spelad än Öjersjö. Två vinster ger sex poäng och då är AFC uppe på 29 poäng, bara tre efter Roma. Så, AFC ska definitivt inte räknas bort från kampen om andraplatsen.

 

Rapporter på Angereds Facebook-sida gör dock gällande att mittfältaren David Hido lämnar klubben för spel med 4B-klubben Öckerö IF. En riktigt stor förlust för AFCHido varit väldigt tongivande på mittfältet och svarade för flera matchavgörande mål. Hido gjorde 7 mål under vårsäsongen och med det var han tillsammans med Darko Kraljev lagets bäste målskytt. Känslan är dock att Angered mycket möjligt kan presentera ett och annat nyförvärv till hösten.

 

Angered har ett väldigt namnkunnigt lag men har väl kanske fått ut maximalt av dem och det har även varit en hel del rörelse i truppen med spelare som kommit in mitt under säsongen och även ett tränarbyte där Nikola Majdandzic lämnade och Fadi Nano tillsammans med Simon Hannon tog över. Försvaret har sett bra ut, även om det släpptes in en hel del mål i slutet, och mittfältet håller hög klass med Boakye, Agac, Walid Khodr och Karzan Ayoub. Det Götaholmaren kanske saknar är en riktig målskytt som landar på 15-20 mål. I nuläget är det bara Kraljev och Hido (båda 7 mål) som gjort över fem mål. Hido lämnar som sagt och då får någon annan kliva fram och hjälpa Kraljev med målproduktionen. Kanske någon av trion Sonny Liu, Braulio Rodriguez och Jihad El-Hajj kan kliva fram?

 

Angered kan helt klart slå alla lag och kanske blir det dem som blir det första laget att besegra Gårda? Det kommer dock högst att räcka till en andraplats, då det slarvades bort lite för mycket poäng under våren…

2014V-BBK

Inför säsongen kändes det som Björndammen hade aningen svagare trupp än säsongen innan och att det skulle luta åt ännu en mittenplacering. Så här lite mer än halvvägs in på säsongen går det bara att instämma i den gissningen.

 

Säsongen började tungt för BBK som åkte på en riktig premiärsmäll mot Roma United. 0-5 hemma på Furulund sved ordentligt och det blev bara lite bättre i den andra omgången. Laget tappade en 2-1 ledning sent till 2-2 mot ett Jedinstvo som förlorat sin premiär med hela 1-11

 

Björndammen började dock så sakta få ordning på spelet och poängen började trilla in. 3-1 vinsten mot Real Maskin följdes upp av två raka 3-2 segrar mot Tollered och Rannebergen. Rasmus Lihnell hade börjat säsongen bra och satte bland annat alla tre målen mot Real Maskin. Även när det blev lite hårdare motstånd stod BBK upp bra. Laget hämtade upp 0-2 till 2-2 mot Götaholm efter två mål av Jonas Wassman och i matchen efter fixade samme Wassman en poäng i derbyt mot Öjersjö. Formen höll i sig och laget tog en riktigt fin skalp när pigga nykomlingen Angered FC besegrades hemma på Furulund med 1-0.

 

Hoppet tändes att BBK kanske skulle kunna hota Gårda BK, som var nästa motståndare på schemat. Så blev dock inte fallet även om BBK kom undan med äran i behåll i 0-3 matchen.

 

Vårsäsongen avslutades med två stabila segrar mot Partille (6-1) och mot Croatia (5-1). Däremellan föll laget i en svängig match mot Roma med 4-5.

 

Framåt handlade det mycket om Rasmus Lihnell som landade på nio mål. Även Alexander Felin vaknade till och gjorde bland annat fyra mål i 6-1 matchen mot Partille vilket gjorde att han till slut hamnade på sju fullträffar. Truppen kändes som sagt lite tunn och bland annat lyste målvakten Marcus Bengtsson (som var en av seriens bästa förra säsongen) med sin frånvaro. Tränare Jimmy Palmqvist fyllde dock på sin trupp under vårsäsongen och både Morris Longogo och Parham Panaheidh tillkom. I slutet återvände även Marcus Lihnell och Eric Björn och till hösten är även Christer “Samba-Flis” Pettersson tillbaka från Brasilien.

 

Annars handlade det som vanlig, förutom de redan nämnda spelarna, av stommen med Tobias Widberg, Gustav Ågren, Navid Parsa, Yadollah “Jaddi” Navaian-Ghasemi och Mattias Palmqvist.

 

Björndammen gjorde helt enkelt vad de skulle under vårsäsongen, vann mot lagen lägre ner i tabellen och tog poäng lite här och där mot lagen över, men höll inte hela vägen.

 

BBK kommer inte ha några problem att hålla sig på den övre halvan under hösten och kan säkert klättra några placeringar och som vanligt förstöra för topplagen.

2014V-TIF

 

Nykomlingen Tollered lämnade 6A efter att ha vunnit serien 2007 men efter sex säsonger som mittenlag i 5A åkte laget ut och är alltså tillbaka.

 

Försäsongen vittnade om att det skulle bli ganska tufft för TIF. Tränare Robert Frisk var nöjd med matcherna men det var stundtals dålig uppslutning på träningarna.

 

Säsongen fick en lite märklig start när premiären mot Croatia avbröts i slutet efter en massa röda kort för Croatia. Ställningen var då 4-1 till TIF och detta blev till slut slutresultatet. TIF fortsatte med en oavgjord match mot Partille där Björn Mellberg kvitterade precis i slutet.

 

I lagets riktiga hemmapremiär på Spinnarvallen blev Roma United för svåra och känslan var att Tollered inte skulle vara med i toppen. Detta bekräftades ännu mer när laget föll mot Björndammen efter ett självmål i den 89:e minuten. Laget höll sig dock ifrån botten och Real Maskin besegrades med 4-1. Mål sent i matcherna verkade följa TIF och både mot Jedinstvo (2-2) och Rannebergen (1-1) kvitterade Tollered sent. Detta skulle dock vara inledningen på en tung period för Tollered som hade ett tufft schema med bara lag från den övre halvan. Laget åkte förvisso inte på några storförluster med släppte in fyra mål tre matcher i rad mot Götaholm, Öjersjö och Angered. Som de flesta andra lagen kunde inte Tollered störa Gårda utan där blev det förlust med 2-6. Plötsligt hade TIF spelat 6 raka matcher utan vinst och laget hade två viktiga matcher innan sommaren.

 

Det blev två vinster, 3-1 borta mot Croatia och 5-0 i sista matchen mot Partille. Vinsterna gjorde att TIF tog ett stabilt grepp om sjundeplatsen (fem poäng ner till Real Maskin BK) och lämnade allt vad streckstrid heter bakom sig.

 

Götaholmaren hade till stor del rätt i sitt antagande inför säsongen att TIF varken skulle bli indragen i botten eller slåss i toppen. Det finns mängder av rutin i laget med Björn Mellberg, Daniel Hultberg och lagkaptenen Rasmus Blomberg och spelarna har dessutom spelat ihop väldigt länge.

 

Mellberg är bäst med sina fem mål och kanske är det en riktigt vass målskytt som laget saknar? 32 gjorda mål får ändå anses som godkänt och laget har faktiskt flest olika målskyttar (15 stycken) av alla lagen.

 

Om inte Tollered upprepar sin katastrofhöst från förra säsongen (då laget knappt vann en enda match, vilket gjorde att de åkte ur) kommer laget att ligga stabilt i mitten och kanske till och med kliva upp på den övre halvan.

2014V-RMBKAv de tre nya lagen från 7:an som tog klivet upp inför säsongen så var Real Maskin helt klart det laget som Götaholmaren trodde skulle få störst problem. Medan både Roma United och Angered FC hade väldigt namnkunniga trupper så hade Real Maskin i stort sätt kvar samma trupp som kvalade upp dem i 6A.

 

Säsongen började även ganska tungt för Real Maskin som föll mot tippade bottenkollegan Partille med 1-2, i en match där man även fick skyttekungen Marcus Josefsson utvisad. Det blev förluster i de följande två omgångarna också men det blev “bara” 0-2 mot målglada Roma United och 1-3 mot stabila Björndammen. I fjärde omgången kom sedan den första poängen, men det var väldigt nära att bli tre. Jedinstvos Alberto Seli kvitterade till 4-4 med bara sex minuter kvar. Real fortsatte att förlora och mot Tollered var matchen över på en halvtimme då det stod 4-0 till TIFSpinnarvallen.

 

En poäng på fyra omgångar och Real Maskin blev direkt indragna i bottenstriden. I den sjätte omgången blev det en tidig måstematch då Rannebergen stod för motståndet. RIF hade också börjat trögt men hade slagit Partille och stod således på tre poäng inför mötet. Real kunde till slut vinna matchen med 4-1 efter bland annat två röda kort för Rannebergen.

 

Segern gav Real lite andrum men laget gick sedan in i en väldigt tuff del av säsongen med idel motståndare som hörde till serien toppskikt. Laget pressade dock Götaholm rejält och hade bud på mål med ställningen 0-1 sent i matchen, men GBK kunde till slut vinna med 3-0. Real fortsatte att spela bra både mot Öjersjö (3-5) och Angered (3-4) men utan att få med sig några poäng. Den enda rejäla genomklappningen kom i mötet med serieledarna Gårda BK då det rann iväg till 0-9.

 

Det var ju dock inte mot topplagen som Real Maskin förväntades ta sina poäng och vårsäsongen avslutades med viktiga möten med Croatia och returmötet med Partille. Två lag som också var inblandade i bottenträsket. På Gamlestadsvallen besegrades Croatia med 3-1 och på Lexby vann Real med klara 4-0 mot Partille. Real Maskin hann även påbörja den 13:e omgången men där blev Roma United för svåra och Real föll med 1-3. Ännu en gång höll dock Real jämna steg och Roma gjorde alla sina tre mål under matchens sista tio minuter.

 

Real Maskin har helt klart varit en av seriens positiva överraskningar. En åttondeplats kanske inte verkar som något att uppmärksamma men Götaholmaren trodde att Real skulle vara rejält insyltade i bottenstriden inför säsongen. Laget har en spelidé de tror på att trots många förluster är det bara mot Gårda som laget åkt på storstryk.

 

Skyttekungen från förra säsongen, Marcus Josefsson, började hitta målet i slutet av säsongen och landande på sex fullträffar. Detta gör honom till Reals bäste målskytt under våren. Daniel Berglund är tvåa på fyra mål.

 

Real Maskin känns som ett lag som har kul ihop och kämpar för varandra. Än så länge ser det ut att räcka till nytt kontrakt!

2014V-IFJJedinstvo gjorde en stabil säsong som nykomlingar förra året men fick en riktigt jobbig start på årets 6A. Laget låg under med 1-3 i halvtid mot Öjersjö men rasade ihop helt i den andra halvleken och förlorade med hela 1-11!

 

Under försäsongen hade det som vanligt varit ganska tyst om laget med få träningsmatcher och inte så mycket aktivitet i truppen. Premiärförlusten gjorde att många nog trodde att Jedinstvo skulle få det riktigt svårt i årets 6A.

 

Laget tog dock ett steg i rätt riktning redan i den andra omgången när det blev 2-2 mot Björndammen efter en sen kvittering av Jedintsvo. Scenariot upprepade sig i matchen efter när laget kvitterade sent mot Real Maskin, en match som slutade 4-4.

 

Efter sju omgångar letade Jedinstvo fortfarande efter första segern. Det hade blivit en klar 0-4 förlust mot Gårda men ännu en poäng i 2-2 mötet med Tollered. Matchen mot Angered blev flyttad och mot Croatia blev det en stökig 3-5 förlust med bland annat tre röda kort för Jedinstvo. Den magra poängskörden gjorde att Jedinstvo låg på en jumboplats men i nästa omgång ställdes de mot Rannebergen, som också börjat tungt.

 

Benny Brunberg och Daniel Dumic såg till att Jedinstvo tog sin första seger när RIF besegrades med 2-1. Av bara farten kom den andra segern i matchen efter när Dumic slog till igen med matchens enda mål mot Partille. Två viktiga segrar mot två bottenkollegor och laget tog fina kliv uppåt i tabellen.

 

En svår avslutningvårsäsongen gjorde att Jedinstvo avslutade med tre raka förluster mot, i tur och ordning, Götaholm (2-5), Angered (1-3) och Öjersjö (1-3).

 

Jedinstvo har en hel del duktiga spelare i Cevdet Kirdis, Benny Brunberg, Edison Broqi, Valdrin Mekaj och Mustafa Bekirovski men känslan är att det inte riktigt räcker till. En av de stora anledningarna är träningsfrekvensen och enligt de källor som Götaholmaren har så tränar laget knappt alls. Även att det handlar om division 6 så fungerar det inte om laget ska högre upp i tabellen. Förhoppningsvis för Jedinstvo själva fungerar det tillräckligt bra för att undvika bottenstriden och hålla sig kvar.

2014V-PIFSCPartille IF SC kämpade i botten under stora delar av fjolårssäsongen men till slut var det Somalia SK som fick återvända till division 7. Uppladdningen för Partille inför denna säsong var allt annat än optimal. Av olika anledningar spelade till exempel laget inte en enda träningsmatch innan premiären mot Real Maskin! Några spelare lämnade men i stort såg truppen liknande ut jämfört med förra säsongen.

 

Trots den struliga försäsongen började Partille med en 2-1 seger över nykomlingarna Real Maskin efter att Adil Mahmood Virk avgjort i slutet av den andra halvleken. Det blev även poäng i den andra omgången, men bara en då Tollereds Björn Mellberg kvitterade Partilles 2-1 ledning i den 87:e minuten. Fyra poäng på två matcher och en stabil inledning på den klassiskt svåra andrasäsongen. Efter detta kom dock en tung period för laget och det blev inga poäng alls i de följande fem omgångarna. Målmässigt jämna förluster (1-2 mot både RIF och ÖIF) blandades med tennisförluster mot både Götaholm och Angered (1-6 i båda matcherna). Dessutom fick inte Partille ihop spelare till matchen mot Gårda BK, utan där blev det en WO-förlust med 0-3.

 

De uteblivna poängen gjorde att Partille dalade i tabellen och drogs in i streckstriden. I den 8:e omgången kom dock lagets andra seger för säsongen. I en riktigt svängig match besegrades Croatia med 5-4. Partille ledde med både 2-1 och 3-2 men i 83:e minuten hade Croatia vänt till ledning 4-3. Linus Hammo gjorde dock 4-4 i 86:e och Kristoffer Lundin blev stor matchhjälte två minuter senare när han satte segermålet!

 

Vinsten lyfte laget några platser i tabellen men det skulle visa sig bara vara tillfälligt. Partille avslutade vårsäsongen riktigt svagt med fem raka förluster. Efter en tuff 0-1 förlust mot Jedinstvo föll laget igenom i de resterande matcherna. Att laget föll mot topplaget Roma United (1-4) eller stabila Björndammen (1-6) var kanske inte så överraskande men förlusterna mot Real Maskin (0-4) och Tollered (0-5) i sista matchen var desto jobbigare. Målskillnaden 2-20 de sista fem matcherna vittnade också om en defensiv som inte fungerade och en offensiv som inte levererade. Partille är sämst i serien framåt med sina 15 mål13 matcher. Linus Hammo är bäste målskytt på fyra mål följd av Linus Kvarforth och Eric Svensson på tre.

 

Partille har fått kämpa under våren och stundtals haft problem med en tunn trupp. Kampen om överlevnad lär fortsätta efter sommaren, även om det nu bara blir ett lag som åker utRIF försvinner.

2014V-CROCroatias försäsong var allt annat än optimal och när det stod klart att Alan Amin (huvudtränare) och Genc Doroci (assisterande tränare) skulle ta över var det bara en knapp månad kvar till seriestart. Dessutom hade fler tongivande spelare redan lämnat truppen. När Amin väl tog över stärktes dock truppen med några intressanta namn.

 

Även starten blev jobbig för Croatia. Premiären mot Tollered avbröts av domaren med en kvart kvar efter tre röda kort för Croatia. TIF ledde då med 4-1 vilket också blev slutresultatet.

 

Croatia kom dock tillbaka direkt i omgång 2 när de besegrade Rannebergen med hela 7-2 och känslan var väl då att Croatia ändå hade fått ihop ett slagkraftigt lag. Det skulle dock visa sig att trepoängaren mot RIF skulle utgöra hälften av Croatias totala poängskörd under vårsäsongen.

 

Laget var ofta med i matcherna och föll mot Götaholm (0-2) och 2-4 mot Angered. Mot Angered hade Croatia en 2-1 ledning med 17 minuter kvar. Laget föll även mot Öjersjö med 1-4 innan det blev en riktig storförlust mot Gårda BK med 2-10. Lite oväntat kom dock lagets andra seger i omgången direkt efter storförlusten. Croatia kunde avgöra sent mot Jedinstvo och vinna med 5-3. I nästa omgång var det extremt nära att laget tog ännu en trepoängare men två sena Partille-mål gjorde att Croatia föll med 4-5 och tappade viktiga poäng.

 

Croatia stärkte truppen under säsongen när Granit Zenuni, Nesredin Salih, Hadi Mahdi och Fitim Aliu anslöt från Roma United. Detta gav dock inget lyft rent poängmässigt och det skulle inte heller bli några fler poäng på de återstående fyra matcherna och Croatia avslutade alltså med fem raka förluster. Tre av dessa blev 1-3 förluster hemma på Gamlestadsvallen mot Roma, Real Maskin och Tollered. Matcher där Croatia var med bra men inte räckte hela vägen.

 

Även om Genc Doroci gav Croatia ledningen i den sista matchen var Björndammen alldeles för tunga och de kunde vinna med 5-1 till slut.

 

Framåt har det sett ok ut för Croatia med 26 mål. Bäste målskytt är Pasar Sulaiman med sina 6 fullträffar. När det gäller insläppta mål har dock Croatia släppt in näst mest i serien med 48.

 

Eftersom Rannebergens IF lämnar 6A är det bara ett lag som kommer att åka ut. Tyvärr för Croatia är de för tillfället just det laget. Att tre av Croatias sex poäng kom just mot RIF är jobbigt eftersom dessa poäng försvinner. Partille, som ligger precis framför, föll mot RIF och blir således inte av med några poäng. Trots det jobbiga läget och de många förlusterna under våren så var Croatia med i de flesta matcherna och det är egentligen bara 2-10 förlusten mot Gårda som sticker ut men då är ju Croatia inte det enda laget som förlorat stort mot serieledarna.

 

Alan Amin har på pappret en så pass bra trupp så de borde ta de poängen som är nödvändiga för att hålla sig kvar. Den eviga sanningen är ju dock som alla vet att inga matcher vinns på pappret…

2014V-RIFFör sjätte året i rad kommer alltså 6A att avsluta serien utan 12 lag. Riktigt tråkigt men ännu tråkigare att Rannebergens IF är försatta i konkurs. Efter att klubben åkte ur division 4 2011 har det varit nästan fritt fall igenom seriesystemet och känslan är att truppen har bytts ut flera gånger om de senaste åren.

 

Det blev till slut Khabat Aslani som fick uppdraget att försöka vända på den negativa trenden men han fick se några av de viktiga spelarna från förra säsongen lämna. Bland annat målvakten Robin Turpeinen, Ahmed Abdille och Gagan Singh och hade RIF haft ungt laget förra säsongen så blev det ännu yngre i år. RIF fick hämta unga spelare från de egna leden för att fylla luckorna.

 

RIF blandade storförluster (2-11 mot Roma och 1-9 mot Götaholm) med betydligt jämnare matcher (2-3 mot Björndammen, 1-2 mot Jedinstvo och 2-4 mot Angered) och några resultat som hamnade mittemellan. Det blev en vinst mot Partille (2-1) som kom i den tredje omgången, och även 1-1 mot Tollered vilket gjorde att laget höll sig från botten ett tag.

 

Det såg även ut som laget skulle få ett lyft med tre omgångar kvar då inte mindre än åtta nya spelare blev klara för klubben! Bland annat återvände 6A-bekante Danny Höglund till sin moderklubb. De blev dock tre avslutande förluster och RIF gick till sommarvila på jumboplatsen. Götaholmaren var dock på plats när Rannebergen föll mot Gårda med 3-6 i den sista matchen. Trots förlusten kändes Rannebergen pigga och laget hade 3-3 med en kvart kvar. Tyvärr kommer vi aldrig få veta om RIF hade löst höstsäsongen och klarat sig kvar.

 

Det sportsliga spelar ju ingen roll längre då RIF inte kommer att fullfölja säsongen. De lagen som slog RIF kommer att bli av med sina poäng, men eftersom nästan alla lag gjorde detta så kommer det inte att påverka tabellen särskilt mycket. Partille blir den stora vinnaren då de är det enda laget som förlorade mot RIF, och alltså inte blir av med några poäng.

 

Vad som händer med RIF:s trupp är oklart men det skulle inte förvåna Götaholmaren om en hel del av spelarna dyker upp i andra 6A-lag. Angered, Roma eller varför inte Croatia?

 

Den största snackisen lär bli om herr Höglund stannar kvar i 6A

Leave a Reply


*