Slutgiltiga förslaget!

 

Idag damp det slutgiltiga förslaget på lokalfotbollens serieindelning för säsongen 2017 ner. Den som trodde att överraskningarnas tid var förbi fick tänka om.

Efterspelet till säsongen 2016 lär nog gå till lokalfotbollshistorian som en av de snurrigaste.

 

Så här ser iallafall det slutgiltiga förslaget ut:

5a5bdiv66b6cdiv7

Det har alltså hänt en hel del, igen!

 

Vi listar det uppenbara:

 

-BK Skottfint har lämnat 5B och självmant valt att börja om i division 7 (7B).

-GAIK (som var placerade i 6D) får behålla sin division 5-status, men flyttas till 5A.

-Masthuggets BK flyttas från 5A till 5B.

-BK Björkåsen flyttas upp från 7B till 6D och tar GAIK:s plats.

 

Om vi börjar med BK Skottfint så har klubben alltså självmant valt att lämna 5B och istället börja om i botten på seriepyramiden (7B). Skottfints ordförande Daniel Åman bad att få återkomma med en kommentar till helgen och han meddelande även att klubbens hemsida kommer att gå ut med mer information framöver.

Det är ingen hemlighet att många klubbar kämpar för sin överlevnad i lokalfotbollen och vi har de senaste åren sett flera föreningar gå i graven.

Uppenbarligen anser BK Skottfint att föreningen mår bättre av att spela i division 7 än i division 5. Om valet står mellan att kanske spela en halv säsong i 5B 2017 för att sedan vara tvungna att dra sig ur så är självklart alternativet att börja om i sjuan istället, så att klubben överlever, mycket bättre.

Självklart vill alla att sådana här beslut kommer så tidigt som möjligt men det är så många faktorer som spelar in och bloggen har inte den insynen i BK Skottfint för att avgöra vad som är rimligt eller inte. Det kommer ändå på rätt sida den definitiva seriesammansättningen och det hade ju definitivt kunnat komma i ett sämre läge, närmare seriestarten 2017.

 

Tomrummet som BK Skottfint lämnade efter sig i division 5 fylldes av GAIK. GAIK åkte ju egentligen ur femman efter att laget förlorat kvalspelet mot Masthugget men får nu alltså vara kvar.

Här fanns det ju två vägar att gå. Låta ett lag från femman vara kvar (GAIK) eller låta ett lag från sexan gå upp. Hade TK valt att flytta upp ett lag från någon av sexorna så hade det avgjorts via poängsnitt (då det inte hade spelats kval i december) och då hade det sett ut så här:

 

Sveakurd FC (6A) 2,4 poäng/match

Sandarna BK (6C) 2,36 poäng/match

Göteborgs SIF (6B) 2,09 poäng/match

Bjurslätts IF (6D) 1,6 poäng/match 

 

Skulle TK valt att plocka upp ett lag från en av sexorna hade det alltså blivit tvåan i 6A, Sveakurd FC. Åsikterna går säkert isär när det gäller hur platsen bör tillsättas. Det går att hävda att “har man åkt ur så har man åkt ur”, alltså att GAIK borde åkt ner. Å andra sidan slutade GAIK tia i division 5, en placering som de flesta åren leder till nytt kontrakt.

De heliga tävlingsbestämmelserna säger faktiskt inte så mycket om detta. Det står att TK har rätten att bestämma om kval eller poängsnitt ska avgöra gällande uppflyttning av lag som inte vunnit en serie och att från varje serie nedflyttas erforderligt antal lag, dock minst två.

I den numera mytomspunna tabellen i paragraf 20.5 står det i och för sig att fem lag ska åka ur femman men det står dock inte att fem lag har rätten att flyttas upp från sexan.

Troligtvis är detta ett beslut som TK har rätten att bestämma helt efter eget huvud.

Vi får väl se på Repskapet den 19/12 om Sveakurd FC försöker sig på en protest.

 

Det som också hände var att GAIK flyttades över från 5B till 5A och att Masthuggets BK flyttas åt andra hållet, alltså från 5A till 5B. Det är en illa dold hemlighet att Hugget mycket hellre vill spela i 5B än 5A. Laget hamnade ju i 5A förra säsongen när man ganska sent fick nedlagda Olskrokens plats. Frågan är ju dock hur GAIK ställer sig till detta? Bloggens spontana känsla är ju att om man tar beslutet att GAIK får stanna kvar i femman så bör de ju ha någon form av “första tjing” på serien de åkte ur, alltså 5B. Detta är ju också en möjligt diskussionspunkt på Repskapet.

 

Sist men inte minst så tog BK Björkåsen (femma i 7B) GAIK:s plats i 6D rakt av. Inte geografiskt helt hundra för Ruddalen-laget Björkåsen men ganska väntat att de fick GAIK:s plats rakt av istället för att börja ändra om igen.

Tävlingsbestämmelserna ger TK möjligheten att flytta upp högst hälften antal lag till en högre serie. Det är också precis det som har hänt inför 2017. 10 av 20 lag från de två division 7-serierna har nu flyttats upp till division 6. Skulle det bli fler ändringar så kommer nedflyttade lag från sexan få en ny chans och Neutrala har bäst poängsnitt bland de lagen.

Det är egentligen helt orimligt att hela tio lag flyttas upp från division 7 och det är ännu en anledning till att lokalfotbollen måste röra sig mot tre division 6-serier. De sportsliga förutsättningarna sätts ur spel när så många lag går upp och absolut inget ont om de femteplacerade lagen i 7A och 7B men frågan är hur bra de håller en division upp?

I nuläget är det ju dock det alternativet som finns och som stöds av tävlingsbestämmelserna.

Med tre sexor och även tre sjuor hade sex lag flyttats upp från division 7 en normal säsong. På tre sjuor hade det betytt att lag 1 och 2 i varje sjua hade flyttats upp. En mycket rimligare siffra.

Dessutom hade tvåorna i de tre sexorna kunnat garanteras kval om en plats i femman varje säsong.  Ett sportsligt mycket bättre alternativ än dagens där det är alldeles för enkelt att gå upp från sjuan men alldeles för svårt att gå upp från sexan.

 

Serierna spikas alltså på Repskapet den 19/12 och då är det sista chansen att komma med invändningar.

Känslan är att det kan bli några intressanta diskussioner.

 

/Rasta

Comments

  • Gunnar says:

    Varför inte skicka in förslaget “3 st div 6 serier” till Redskapet redan i år. Tror de flesta håller med :)

  • Leave a Reply


    *