Synpunkter

 

Angående förbundets förslag till serieindelningen för division 6 så har SK Argo nu officiellt skickat in sina synpunkter till förbundet.

 

Så här står det på förbundets sida angående detta:

27 november
Sista datum att skriftligen lämna föreningens synpunkter på TK:s förslag till seriesammansättning. Observera att synpunkter endast kan lämnas skriftligen till Göteborgs Fotbollförbund. Synpunkter ska lämnas av föreningen och inte den enskilde ledaren/spelaren, vidare ska det vid lämnandet av synpunkter också lämnas en motivering och ett motförslag som tar hänsyn till “helheten” över hela tävlingskategorin.

 

Här följder synpunkterna som skickats in till förbundet i sin helhet för den som är intresserad:

 

Synpunkter angående TK:s Förslag 1 serieindelning herrar division 6 2017

 

 

Synpunkterna är följande:

 

1. Förslaget att banta de fyra division 6-serierna från 48 lag (4×12) till 40 lag (4×10) bryter mot förbundets egna tävlingsbestämmelser (kapitel 2 20.5 § sida 32-33).

 

2. Bergsjö IF (placerat i 6C) och SK Argo (placerat i 6A) bör byta plats.

 

3. Tio lag i varje serie är för få.

 

4. Ändring av seriepyramiden (antal lag i varje serie) är inte förankrad

 

 

Motivering

 

1. Förbundets tävlingsbestämmelser (kapitel 2 20.5 §) konstaterar följande:

 

”Schema för uppflyttningar i distriktssserierna för 2016 är beroende av antalet Göteborgslag som faller ur division 3.”

 

Efter detta följer en tabell där olika scenarion gällande kvalspel, upp- och nedflyttning redovisas beroende på hur många Göteborgslag som faller ur division 3.

 

Säsongen 2016 åkte Jonsereds IF, Kode IF, KF Velebit och Ytterby IS ur division 3. Då IK Konghälla tog sig upp i division 3 via kval så blir antalet lag som åkte ur tre.

 

Enligt tabellen gäller då följande:

 

Division 4:

2 lag upp

4 lag ur

 

Division 5:

3 lag upp (kval mellan tvåorna om en plats)

5 lag ur (kval mellan tiorna om en plats)

 

Division 6:

4 lag upp

8 lag ur

 

Division 7:

7 lag upp (kval mellan fyrorna om en plats)

 

Detta var de sportsliga förutsättningarna inför säsongen 2016 enligt förbundets egna tävlingsbestämmelser.

 

TK:s förslag till serieindelning för division 6 herrar bryter mot dessa sportliga förutsättningar satta inför säsongen.

 

Tabellen följdes ner till division 6 men inte hela vägen till division 7. I division 5 spelades det kval mellan tvåorna (5A och 5B) om en plats i division 4 och mellan tiorna (5A och 5B) om en plats i division 5.

 

I division 7 skulle enligt tabellen sju lag flyttats upp. I TK:s förslag flyttas dock bara två lag upp från division 7 (seriesegrarna i 7A och 7B).

 

De sportsliga förutsättningarna som fanns inför säsongen ändrades alltså efter säsongen var färdigspelad och det är oerhört osportsligt och djup respektlöst mot de division 7-lag som kämpat hela säsongen för uppflyttning i tron om att förbundets egna tävlingsbestämmelser gällde.

 

Det är oacceptabelt att förutsättningarna som gäller när en tävling inleds ändras i efterhand efter den är slutförd.

 

Förbundet måste följa sina egna tävlingsbestämmelser och enligt dessa ska sju lag flyttas upp från division 7 och eftersom TK:s förslag bara innehåller två uppflyttade lag från division 7 kan inte förslaget godtas.

 

 

2. I TK:s förslag placerades nedflyttade Bergsjö IF i 6C och uppflyttade SK Argo i 6A.

 

Bergsjö IF hör geografiskt (östra Göteborg) till 6A. Två av lagen i 6A spelar till och med på Bergsjövallen (Real Maskin BK och Somalia SK).

 

SK Argo hör både geografiskt och historiskt till 6C. Laget delar bland annat hemmaplan med 6C-laget Sandarna BK och när laget senast befann sig i division 6 spelade SK Argo i 6C (2004-2013). Argo har alltså starka historiska rötter i 6C.

 

Bergums IF (nedflyttade från division 5) sattes i 6A kan det argumenteras att två nedflyttade division 5-lag inte bör hamna i samma division 6-serie av sportsliga skäl.

 

Detta är dock inget tillräckligt giltigt skäl och den geografiska anledningen bör väga tyngre.

 

I 6A har inget nedflyttat division 5-lag vunnit 6A direkt de senast tio åren. Nedflyttade division 5-lag är alltså statistiskt inte sportsligt bättre än de redan befintliga 6A-lagen. Uppflyttade, eller precis uppflyttade division 7-lag har haft betydligt bättre sportsliga framgångar än nedflyttade division 5-lag. FC Bosona vann 6A 2011, United Africa FC vann 2012 och Angered FC vann 2015. Alltså håller inte det möjliga argumentet att det vore orättvist för de befintliga 6A-lagen att få ner två divison 5-lag.

 

Bergsjö IF bör alltså tillhöra 6A och SK Argo 6C.

 

3. Tio lag i varje serie är för få. Med bara tio lag blir det färre matcher för varje lag vilket är negativt. Dessutom har det rent historiskt ofta förekommit att lag drar sig ur seriespel. Risken för att någon division 6-serie skulle få avsluta säsongen med bara nio lag är överhängande och det skulle betyda ännu färre matcher. 6A har till exempel spelat åtta säsonger i rad utan att avsluta med samma antal lag som startade serien.

 

4. En ändring i antalet lag i serier är en så pass stor förändring att det bör vara förankrat hos klubbarna. TK:s förslag är inte förankrat alls hos klubbarna och det är väldigt kort om tid att ge sina synpunkter när sista versionen av förslaget kom ut onsdagen den 23/11 och sista dagen att lämna in synpunkter är söndagen 27/11. Om antalet lag ska ändras behöver klubbarna veta förutsättningarna innan säsongen så de vet vad det är som gäller.

 

 

Motförslag 

 

Förslag på serieindelning för 2017. Fyra serier med 12 lag i varje. Motivering för nya lag följer.

 

6A

Angereds IS (från division 7)

Bergums IF (från division 5)

Bergsjö IF (från division 5)

Croatia Göteborg

Götaholm BK

Lekstorps IF

Real Maskin BK

Somalia SK

Sveakurd FC

Tollereds IF

Gamlestaden FF (från division 7)

Partille IF SC (får behålla sin plats)

 

6B

BK S:T Jakob

BK Wobbler

FC Heden

Fässbergs IF (från division 5)

Göteborgs SIF

Landala IF

Proletären FF

Sjövalla FK

Solängens BK

Syrianska/Arameiska

Högaborg Kärralunds FC (från division 7)

Rambergets SK (får behålla sin plats)

 

6C

FC Härlanda

Fröjdens FK

Göteborgs City FF

Hönö IS

Knippla IK

Sandarna BK

Solväders FC

Vrångö IF

Önnereds IK

SK Argo (från division 7)

AIF Göteborg (från division 7)

Järnbrotts IF (från division 7)

 

6D

Backatorp IF

Bjurslätts IF

Bosna IF

Diseröd SK

GAIK (från division 5)

Hermansby IF

Hålta IK

Hälsö BK

IF Vardar/Makedonija

IF Warta

Förenad Turisk Ungdom (från division 7)

Brämaregårdens FC (från division 7)

 

6A

Angereds IS – Uppflyttade som etta i 7A.

Bergums IF – Nedflyttad från division 5.

Bergsjö IF – Nedflyttad från division 5. Se motivering i förra stycket.

Gamlestaden FF – Uppflyttad som trea i 7A i linje med tävlingsbestämmelserna. 

Partille IF SC - Då tre lag uteslöts ur 6A 2016 bör inte Partille IF SC också flyttas ner. De fullföljde sin säsong till skillnad från de tre andra lagen och bör inte straffas för detta. Surte IS lämnade WO i sista matchen och enligt regelverket ska de då uteslutas utan att deras resultat försvinner. När det gäller Gambianska IF så lämnade (alternativt tillskrevs) laget två WO och blev därmed uteslutna. Tekniskt sett lämnade de dock inte WO i den sista omgången (de förlorade mot Sveakurd FC med 2-4 i omgång 22). De tillskrevs WO förluster i omgång 11 och omgång 5. Deras resultat bör då strykas vilken gör att Partille slutar tia i tabellen. Även utan detta resonemang är det orimligt att flytta ner ett fjärde lag från en serie när tre andra lag har uteslutits.

 

6B

Fässbergs IF – Nedflyttade från division 5.

Högaborg Kärralunds FC – Uppflyttade som fyra i 7A i linje med tävlingsbestämmelserna.

Rambergets SK – Slutade 11:a i 6B 2016 men får behålla sin plats då det saknas lag. Även om tävlingsbestämmelserna ger utrymme för att flytta upp fler än 8 lag från division 7 är det bättre rent sportsligt att behålla ett nedflyttat lag istället. Detta inträffade minst vid tre tillfällen inför säsongen 2016 då Sjövalla SK, Göteborgs City FF och Fotö GOIK fick behålla sina platser trots att de egentligen åkte ur. Det är alltså ingen ovanlig åtgärd. Ramberget får platsen på bättre poängsnitt än Pushers BK och istället för Neutrala UF då 6D annars inte skulle skicka ner något lag i division 7.

 

6C

SK Argo – Uppflyttade som etta i 7B.

AIF Göteborg - Uppflyttade som tvåa i 7B i linje med tävlingsbestämmelserna

Järnbrotts IF – Uppflyttade som fyra i 7B i linje med tävlingsbestämmelserna

 

6D

GAIK – Nedflyttade från division 5

Förenad Turisk Ungdom – Uppflyttade som tvåa i 7A i linje med tävlingsbestämmelserna

Brämaregårdens FC – Uppflyttade som trea i 7B i linje med tävlingsbestämmelserna

 

När det gäller helheten över hela tävlingskategorin så tar detta förslaget betydligt bättre hänsyn än TK:s förslag. Detta förslaget följer förbundets tävlingsbestämmelser vilket flyttar upp de division 7-lag som har uppnått de sportliga prestationer som krävdes för uppflyttning.

 

Indelningen tar även hänsyn till geografiska och historiska faktorer.

 

12 lag i varje serie ger också fler matcher och gör inte serierna lika sårbara för lag som drar sig ur.

 

I förslaget flyttas åtta lag upp från division 7 trots att tävlingsbestämmelserna anger att sju ska flyttas upp. Det extra laget tillkommer då BK Kaveröslobo utgick från 5B och därmed fattas det ett lag i division 6-serierna.

 

Motförslag (tillägg)

 

Detta motförslag är ett tillägg och kan behandlas separat från huvudmotförslaget.

 

Det nuvarande seriesystemet i division 6 och 7 behöver ses över. TK:s förslag var ett försök till detta.

 

Det är inte rimligt med 20 lag i den lägsta serien och 48 i den näst lägsta. Det är helt enkelt för svårt att gå upp från division 6 till division 5 och alldeles för lätt att gå upp från division 7 till 6.

 

Lösning är tre division 6 med 12 lag i varje. Alltså en minskning från 48 till 36 lag. Ettorna går upp i division 5 och tvåorna är alltid garanterade ett kval. Serierna lever längre då och kampen om andraplatsen gör det roligare och mer att spela om.

 

Detta träder i kraft 2018. Inför säsongen 2017 går förbundet ut med förutsättningarna så alla föreningarna vet vad som gäller.

 

Lag 9-12 i de fyra sexorna åker ur.

Lag 1-2 i 7A och 7B går upp.

Fyra ettor i division 6 går ju upp och fyra lag från division 5 åker ur.

 

2018 har man då en seriepyramid som är mer proportionerlig. Division 6 blir starkare och division 7 blir också starkare. I sjuan går det att skifta mellan två eller tre serier beroende på hur många lag som är med. Det skulle till och med gå att att ha fyra 7:or (med 12 lag i varje) om det skulle bli en boom med nystartade föreningar utan att det skulle påverka sexorna nämnvärt.

 

Lagen som kommer upp från divison 7 är bättre förbereda sportsligt då bara de bästa lagen går upp. De lagen i division 7 som behöver utvecklas både på och utanför planen kan göra det i lugn och ro i divison 7 istället för att som mittenlag gå upp i sexan.

 

 

Med vänlig hälsning,

 

SK ARGO

 

_______________________________________________________________

 

Inte det bästa som skrivits kanske men viktigt att det kommer in ett officiellt klagomål på förbundets förslag innan 27/11 så att förbundets förslag iallafall inte går igenom på att ingen lämnade in. Även bra att det finns ett motförslag att relatera till.

 

 

/Rasta

Leave a Reply


*