Avgå alla.

 

Idag damp förbundets första förslag till serieindelningen för division 6 och 7 ner.

 

Bloggen har fått lite antydningar om att det möjligen skulle komma lite skrällar men var inte alls förbered på den bomb som förbundet levererade.

 

Förslaget för division 6 (hittas HÄR, division 7 HÄR) är minst sagt oväntat. Förbundet har nämligen bantat de fyra division 6-serierna från 12 lag i varje serie till 10 lag!

 

Personligen känns det som helt galet beslut och det påverkar självklart lagen i division 7 stenhårt.

I alla tävlingar måste förutsättningarna vara glasklara INNAN tävlingen sätter igång och kan självklart INTE ändras efter att tävlingen är slut. Eller det antog man iallafall.

De förutsättningarna som lokalfotbollslagen kan förhålla sig till står i Förbundets Tävlingsbestämmelser (som hittas HÄR).

När det gäller upp- och nedflyttning så står det så här i kapitel 2 (19 §):

“Upp- och nedflyttning i distriktsserierna.

Uppflyttning
Lag som vunnit sin serie flyttas upp till närmast högre serie om annat ej föreskrivs. Om ett seriesegrande lag redan är representerat i den högre serie uppflyttas i ställets seriens näst bäst placerade lag. Uppflyttning av lag som inte vunnit sin serie kan avgöras genom kvalificeringstävling (utslag eller serie). TK äger rätt att i stället för kvalificeringstävling använda erövrade poäng i förhållande till antalet spelade matcher eller målskillnad. Om seriesegrande lag avstår från uppflyttning gäller på motsvarande sätt principen om ”bästa tvåan”. Högst halva antalet lag i varje serie får flyttas till närmast högre serie. Därefter får lag, som egentligen skall flyttas ner, stanna i den högre serien om plats finns.

Nedflyttning

Från varje serie nedflyttas erforderligt antal lag, dock minst två. Från varje 8-lagsserie flyttas erforderligt antal lag ner, dock minst ett. Om reservlag flyttas ner i klass där föreningen redan är representerad, flyttas även laget i den lägre klassen ner. Om laget i sin tur är berättigat till uppflyttning flyttas inget av lagen.” 

 

Ganska klart. Seriesegrarna går alltid upp. Andra lag kan flyttas upp via kval eller att TK (Tävlingskommittén) använder poängsnitt för att bestämma.

 

Det riktigt intressanta kommer dock i kapitel 2 (20.5 §):

“Kvalmetod i distriktsserier

Kvalmetod i distriktsserierna fastställs av respektive SDF.

GFF

Kval Herrar

Schema för uppflyttningar i distriktssserierna för 2016 är beroende av antalet Göteborgslag som faller ur division 3.”

 

Ni som kan er lokalfotboll känner självklart igen detta. Varje höst kommer samma frågor: Blir det kval för tvåorna? Hur många lag går upp?

Det står alltså svart på vitt att uppflyttningar är beroende av antal Göteborgslag som faller ur division 3.

I kapitel 2 ( 20.5 §) finns också en tabell där det står EXAKT hur antalet lag som åker ur division 3 påverkar resten av seriesystemet i lokalfotbollen gällande upp- och nedflyttningar.

I år åkte tre lag ur division 3. Eller rättare sagt åkte fyra lag ut (Velebit, Ytterby, Jonsered och Kode) men eftersom IK Kongahälla kvalade sig upp blir summan tre.

Läser man tabellen gällande vad som händer när tre lag åker ur så står det så här:

 

Division 4:

2 lag upp (tvåorna kvalar ju alltid)

4 lag ur

Division 5:

3 lag upp (kval mellan tvåorna om en plats)

5 lag ur (kval mellan tiorna om en plats)

Division 6:

4 lag upp

8 lag ur

Division 7:

7 lag upp (kval mellan fyrorna om en plats)

 

Tämligen glasklart. I femman så kvalade Nol och Näset om en plats i fyran och Masthugget och GAIK kvalade om att hålla sig kvar. Inget konstigt med det. Förbundet följde alltså sina EGNA tävlingsbestämmelser när det gällde kvalspelet i division 5.

Bloggen har under hela hösten uppdaterat sina läsare om hur det ligger till och antog självklart att förbundet även skulle följa sina EGNA tävlingsbestämmelser när det gällde division 7.

Enligt tabellen skulle alltså sju lag upp från division 7 med ett kval mellan fyrorna. Det blev dock inget kval men bloggen antog att det hade att göra med att BK Kaveröslobo drog sig ur 5B och alltså behövdes det ett till divison 6 lag.

Åtta lag från division 7 upp i sexan alltså. Absolut inte optimalt men tanke på att bara 20 lag deltog i sjuan i år.

Konsekvensen av att förbundet nu väljer att bara ha tio lag i varje division 6-serie istället för 12 gör ju att tabellen (det ENDA som division 7-laget och bloggen haft som riktmärke) slås ut helt!

I 7A firade seriesegrarna Angereds IS avancemang, men det gjorde också tvåan FTU, trean Gamlestaden FF och möjligen även fyran Högaborg. I 7B firade SK Argo seriesegern och avancemang men även tvåan AIF Göteborg, trean Brämaregårdens FC och möjligen fyran Järnbrott.

Allt enligt förbundets EGNA tävlingsbestämmelser.

Med tio lag i varje sexa går bara seriesegrarna SK Argo och Angereds IS upp samt tvåan i 7A FTU (på bättre poängsnitt).

Förbundet blåser alltså AIF, Gamlestaden, Brämaregården, Högaborg och Järnbrott på uppflyttning!

Ett, i bloggens ögon, katastrofalt förslag som visar att förbundet helt saknar känsla och förståelse för hur lokalfotbollen fungerar utanför kansliet.

Självklart går det inte att ändra förutsättningar EFTER säsongen är slut.

Förbundet följde sina egna tävlingsbestämmelser ner till division 5 (där det blev kval enligt tabellen) för att sedan pissa på division 7-lagen.

Det är ju självklart inte rimligt att division 7-lag ska behöva vänta i ovisshet en månad efter säsongen är slut för att få reda på om man gått upp eller inte?

En ändring av seriesystemet måste självklart ske genom en övergångssäsong där det är GLASKLART hur förutsättningarna ser ut. Visst kan man ha tio lag i division 6-serierna (även om bloggen har en annan lösning). Men det måste ju då meddelas INNAN säsongen börjar så alla vet förutsättningarna.

ALLA division 7-lag som blev blåsta på uppflyttning bör kontakta förbundet och hänvisa till Tävlingsbestämmelserna och påpeka att förbundet bryter mot dem i och med den nya serieindelningen.

_______________________________________________________

 

Om vi för en sekund låtsas att detta är en vettig serieindelning så är dock indelningen också mycket tveksam, för att vara snäll.

Det är så mycket dumheter så det är svårt att veta vart man ska börja.

Nykomlingen SK Argo (som vann 7B) och som spelar i Majorna är placerade i 6A. Känn på den lite. Bortamatcher på Gunnaredsplan, Bergsjövallen och Bläsebovalllen.

Nedflyttade Bergsjö IF hamnade i 6C. Känn på den lite. Bortamatcher på Apelsinplan, Gröna Vallen, kanske Majvallen.

Bloggen förstår att förbundet vill undvika att flytta ner två divison 5-lag till 6A. Både Bergums IF och Bergsjö IF “tillhör” 6A, Bergsjö mer geografiskt och Bergum mer historiskt. Men det måste ju finnas en bättre lösning än att sätta Bergsjö IF i 6C och Argo i 6A!

Möjligtvis behöver förbundet en lokal geografi-kurs. Serieförslagen kommer alltid med en karta där serierna är utmålade med olika färger. Dock inte denna gången, möjligen för att det då skulle bli så uppenbart hur urbota dumt indelningen är.

Självklart ska SK Argo vara i 6C och Bergsjö i 6A. Flera lag i 6A spelar sina matcher femtio meter från BIF:s klubbstuga! Visst att 6A i så fall skulle få två division 5-lag, bloggen tror att de överlever.

 

Nästa fråga till förbundet: känner ni till klubben GAIK? De kvalade mot Masthugget för att hålla sig kvar i 5B men förlorade och åkte ur.

GAIK finns nämligen INTE med i förslaget. Hur lyckas man missa ett helt lag? Bloggen har fått bekräftat att GAIK planerar att spela nästa år så det rör sig inte om någon nerläggning.

Plötsligt ska då GAIK in också. Då ryker tvåan i 7A FTU.

_________________________________________________________

 

Trots att förslaget till serieindelning nu är ute så är fortfarande inte tabellerna i 6A och 6D justerade.

I 6A skickade förbundet ner hela FYRA lag. Roma lämnade två WO under säsongen, Gambianska fick två WO-förluster beslutade av förbundet då de inte hade löst nya matchdagar (som bloggen tolkar det iallafall), Surte IS lämnade WO i sista omgången och Partille IF FK som blev elva.

Tabellen är dock inte ändrad. Roma är sist (UTGÅTT), Gambianska är femma och Surte är sjua. Grejen här är att lag som blir uteslutna brukar ju hamna sist i tabellen och räknas som ett lag som åker ur. I 5B åkte ju inte TVÅ andra lag ur direkt för att BK Kaveröslobo drog sig ur och i 6D åkte ju inte TVÅ andra lag ut direkt för att Lundby inte kom till spel. Om två lag ska åka ur så räknas ju det laget som utgått som ett av dem.

I 6A borde alltså Roma, GIF och Surte vara i botten och således borde Partille vara nia i tabellen och inte alls åka ur. De har ju skött sig och bara lämnat sin obligatoriska WO mot ett topplag som de gör varje år. Hade jag varit Partille hade jag överklagat.

I 6D står fortfarande fyra lag på 19 spelade matcher istället för 20. Uppenbarligen fick inte Neutrala några poäng i sin match mot Bosna eftersom Neutrala återfinns i serieförslaget till division 7. De åkte alltså ur 6D. Känns väl som att det inte är så svårt att uppdatera tabellen om man redan tagit beslutet eller?

Får väl hoppas att Neutrala inte fick reda på att de åkt ur via serieförslaget.

___________________________________________________________

 

Sammanfattningsvis så har förbundet lyckats klanta till det ordentligt och visat total inkompetens.

Gör om. Gör rätt. Eller avgå. Alla.

 

Imorgon ska bloggen slänga ihop serieindelningen som den borde ha varit. Bör väl ta tio minuter kanske. Division 7 och division 6 behöver göras om, men det finns ett rätt sätt och ett fel sätt. Bloggen kommer även att bjuda på det rätta sättet imorgon, det felaktiga har ni precis läst om.

 

/Rasta

Comments

 • kalle says:

  Kanske dags att gå på årsmötet och rösta in lite nytt folk som kan ta bort vissa personer på GFF som varit där alldeles för länge.

 • Stefan says:

  Bra sammanfattning. Hur har dom lyckats här. Jag vet själv hur det varit när man sett serieindelningarna och man suttit och undrat hur tänkte ni här?

  Även att dra ner antalet matcher är tråkigt. 10lag =18omgångar. Det låter tråkigt lite enligt mitt sätt att se på det det blir för ont om matcher speciellt om man inte har B-lag?

  Borde det inte vara enklast att hålla på den regionala indelningen oberoende av hur det ser ut? Bara för att ett lag åker ur division 5 behöver dom ju inte vara bättre än ett lag som kommer från div 7 (ett på dekis och ett på uppgång).

 • Leave a Reply


  *