Skottfints Åman!

 

Bloggen snackade lite med BK Skottfints Daniel Åman om lagets säsong i 5B 2016:

921026_10151392867536603_2052867844_o-2

 

Det blev en ganska turbulent säsong för Skottfint där laget var med hyfsat under våren men tappade och slutade till femma. Hur skulle du sammanfatta Skottfints säsong?

Det viktigaste målet blev uppfyllt och det var att stoppa raset från division 3. Samtidigt när vi sedan 2014 har tappat över 40 spelare och fyllt på med 50 nya så är det viktigaste att hitta en balans mellan klubbens värderingar, organisation och sportslig framgång. Vi spelade vår bästa fotboll på försäsongen där vi bl.a. slog många division 4-lag, men när vi sedan efter en bra start åkte på motgång i serien hade vi ingen tydlig spelidé att luta oss tillbaka mot. Vi tappade sedan lite spelare under sommaren, men kan ändå genomföra en bra höst. Vi gör höstens bästa match hemma mot Donsö IS som slutar 0-1 och det summerar väl hela säsongen ungefär.

Vilken nivå höll årets 5B och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Jag själv har inte varit involverad i just division 5 sedan 1999 och om jag skall jämföra med den säsongen tycker jag kvalitén har blivit sämre. Överraskning får man nog ge Finlandia/Pallo där Andreas har gjort ett storartat jobb. Förr i tiden var det mycket större skillnad mellan femman och sexan och det skall vara svårt som nykomling. De matcher jag såg av Finlandia/Pallo i år, framförallt då hemma på gräset är bland de bästa jag sett i serien. Hemmamatchen mot Donsö sticker ut rejält där. Som många andra hoppades man att Fässbergs negativa trend skulle plana ut. De har precis som oss åkt rätt ner sedan vi möttes i division 3 för två år sedan. Alltid lika tråkigt när anrika föreningar som har historia högt upp i seriesystemet ställs inför dessa utmaningar. Är det dock någon förening som kan komma igen inför framtiden är det nog just Fässberg.

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år?

Alla har varit lika viktiga om man skall se det helhetsmässigt både när det gäller närvaro och som bra killar. Med tanke på klubbens historia med spelare på ålderns höst vill jag ge beröm till vårt innermittfält de sista matcherna som hade en medelålder på 18 år. Både Alexander 16 år och Jonathan 20 år har egenskaper med sig från sin futsal på vintrarna som blev viktiga för vår bolltrygghet centralt.

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Nej, egentligen inte. Jag är imponerad av Mölnlyckes jämnhet resultatmässigt. När vi möttes i våras var det en jämn match som kunde sluta hur som helst. Skickar dock en extra guldstjärna till Köster i GAIK som är jämngammal med mig och har räddat GAIK i många matcher i år. Imponerande!

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Det är nog från segermatchen i höstas borta mot Finlandia/Pallo där vi går till paus med 4-0 och ett av målen görs på straff av 16-åriga Alexander Hernach som var hans första tävlingsmål för klubben och detta efter att Mathias Pringle på ett storartat sätt släppt och gett han förtroendet att ta straffen.

Om vi blickar framåt. Vad behöver Skottfint för att utmana i toppen under en hel säsong?

Då krävs att starka nyförvärv stannar hela säsongen och bättre kontinuitet i startelvan mellan matcherna.

Du är involverad i Skottfint på en massa sätt, både som ordförande och i slutet även tränare. Hur ser din roll ut 2017?

Jag kommer dra mig tillbaka då jag av tidsskäl inte kan vara med lika mycket eftersom jag studerar på Yrkeshögskolan. Min fysiska närvaro måste ner iallafall, men det är självklart mycket man ändå kan göra från distans. Sedan har ju C-laget en serieseger att försvara under 2017.

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Nu är det inte lokalfotboll kanske, men jag lider med Jitex BK som vinner sin division 1-serie, men ändå inte får ta steget upp eftersom seriesegrarna i damernas division 1 får kvala för en plats i Elitettan. Ett kval som Jitex förlorade för övrigt. En skam för svensk fotboll sådant! Lider även med Jonsereds IF som senaste säsongerna rasat ner i seriesystemet och är just nu i lokalfotbollen. På 90-talet var man och såg GAIS mot Jonsered i både division 1 och division 2. Mycket tråkigt! Gläds gör jag med SK Argo som åter igen har hittat tillbaka till framgång och gött tugg efter några tunga år där man varit rejält på dekis. Viktigt att dessa anrika föreningar längre ner i seriesystemet överlever. Att det sedan krävs att en tunnhårig blond och gammal mittback samt en löpmaskin på 35 plus med rastaflätor för att få framgång igen drar dock ner betyget.

 

Bloggen tackar Daniel (trots personliga påhopp) för visat intresse och för gott samarbete under säsongen!

 

/Rasta

Leave a Reply


*