Mer från 5B!

 

Vi kör vidare med tre intervjuer till från 5B. Finlandia Pallo AIF:s tränare Andreas Nilsson, Balltorps tränare Bawan Mohideen och Fässbergs spelande tränare Stefan Runeman!

 

Vi börjar med Nilsson:

md_jag

 

Som nykomlingar blev det en tuff start med fyra raka förluster men det ordnande upp sig och det blev sen en stabil sjundeplats. Hur skulle du sammanfatta säsongen?

Ja, det blev som du sa en tuff start på säsongen, helt pga av att vi saknade 6-8 ordinarie gubbar i de tre inledande matcherna vilket gjorde att vi fick spela med några juniorer som aldrig gjort en seniormatch tidigare dock ska det tilläggas att de gör bra matcher men de hade mått bättre av att slussas in lite lugnare för det är en enorm skillnad på junior- och seniorfotboll.

Efter denna tuffa start så är det svårt att hitta rytmen i säsongen då man känner hela tiden att man måste prestera för att inte halka efter och när vi väl vann i omgång 4 så drog sig de ur två veckor senare så var det bara att börja om på 0 poäng igen sen i omgång 5. Då gör vi kanske vår bästa match för säsongen hemma mot Näset där vi har full koll på dem innan en målvaktstavla gör att vi släpper in 1-1 och då tappar vi fokus och Näset gör sent 1-2, så där stod vi 1/4 av säsongen spelad och 0 poäng inspelade men jag var inte orolig för Näset-matchen var den första matchen med något så när ordinarie manskap. På kort tid efter spöar vi Fässberg, Balltorp och Donsö med 5-2, 5-1 och 6-1 och då var till och med Balltorp och Donsö serieledare när vi mötte dem. Vid denna tidpunkten kändes det som att säsongen kunde bli rätt rolig ändå. Det blev sen även två segrar till innan sommaren först mot GAIK där vi vänder 1-2 till slutresultat 4-3 under matchens sista 10 minuter, sen också en stabil 6-1 hemma mot Hällesåker.

Så efter halva säsongen står vi med 15p och en ganska stabil placering i tabellen, dock tycker jag vi förtjänade 7-8 poäng till som vi tappat på slarv och individuella misstag. Andra halvan av säsongen blir inte alls som vi tänkt oss då vi pga av skador/sjukdomar/semestrar aldrig riktigt kommer in i det. Dock lyckas vi kriga till oss 6 extremt viktiga poäng mot Fässberg och Balltorp som gör att säsongen räddas för vår del. Stort tack därför till vår målvakt Martin Erenstedt som på egen hand ser till att vi vinner ödesmatchen mot Fässberg med 1-0 efter att de vart helt överlägsna hela matchen, Martin tar bla en straff samt 3-4 frilägen. Hade vi haft världens bästa målvakt i denna matchen hade vi inte vunnit utan det var tvunget att vara Martin just denna dagen för att det skulle vara möjligt. Sen säkrar vi kontraktet 100% borta mot Donsö i en svängig match som slutar 4-4, två lag som saknade extremt mycket folk och det kunde därför bara sluta med en målrik historia. Sammanfattningsvis tycker jag vi gör en godkänd säsong efter förutsättningarna, men visst är det surt när man vet att om alla bara hade prioriterat fotbollen några procent mer så hade vi kunnat blanda oss i topp 3 placeringarna.

Vad är största skillnaden på att spela 6D förra året och 5B i år?

6D i all ära men när vi spelade där förra året så fanns bara två lag att oroa sig över (Älvängen och Neutrala). Resten var sådana matcher man vinner 99 av 100. Till i år så har ju serien tappat sina tre bästa lag i och med att vi och Älvängen gick upp och Neutrala tappat hela truppen så då har det ju varit räkmacka för alla lagen i 6:an då serien sett extremt dålig ut. Bara Hisingen som kommer upp i hyfsad nivå när de har sin dag men resten av lagen hade fått svårt att klara övre halvan året innan. Hoppas att samtliga 6:or kan få sig ett uppsving till nästa år för enligt min mening har 6:orna hållit den lägsta nivån i år på de senaste 10 åren.

Vilken nivå höll årets 5B och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Jag har faktiskt aldrig vart aktiv i just division 5 innan så svårt att jämföra men måste säga att nivån är lägre än jag förväntade mig. Tycker serien slutade ungefär som man förväntade sig innan. Jag tippade faktiskt Fässberg på den undre halvan men att de skulle åka ur trodde jag ju inte så det får väl vara en negativ överraskning. Om jag skall försöka hitta någon positiv får det nog bli Hovås som med ett extremt dåligt lag lyckas hålla sig kvar och gör det bra efter förutsättningarna. Sen kan jag väl tycka att de haft lite väl mycket flyt att möta lag när de har som mest folk borta men så är de ju på denna nivån tyvärr. Men jämfört med typ GAIK som åker ur så har de haft extremt flyt med det.

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år?

Nämner inga enskilda spelare även nu när jag slutat men tror de flesta som är lite insatta vet vilka spelare som är viktiga för Finlandia.

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Nej, inte direkt. Är väl Frantzich som såklart imponerar men tycker ändå han var som bäst på försäsongen i cupen när jag såg honom. Men visst han sticker ju ut även när han har en lite sämre dag men det ska man väl göra om man har kontrakt i division 5.

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Hmm, får nog bli blandningen av glädje och ilska man känner borta mot Hällesåker i omgång 3 när vi gör 3-3 i den 90:e minuten efter att ha legat under med 0-3 i paus. Tyvärr släppte vi in 4-3 i 92:a så glädjen blev snabbt utbytt mot något annat.

Om vi blickar framåt. Vad behöver Finlandia Pallo AIF göra för att ta nästa steg och kanske utmana uppåt i tabellen?

Egentligen behöver de ingenting mer än att som jag skrev innan. Prioriterar fotbollen några mer procent, men så funkar det ju tyvärr inte i verkligheten. Det skulle behövas en spelare i varje central lagdel för att kunna utmana om seriesegern nästa år tror jag.

Du lämnar klubben efter flera år. Hur gick tankarna gällande det beslutet och hur ser din fotbollsframtid ut?

Tankarna har väl gått lite fram och tillbaka under hela året skulle jag säga men beslutet tog jag först en vecka innan serieavslutningen. Det finns två faktorer i mitt beslut. Nummer 1 är att jag helt enkelt inte känner ork och insperation att lägga ner såpass mycket tid under ett år till. Tror det inte är någon tränare inom lokalfotbollen och säkert högre än så som lägger ner så mycket tid varje vecka som jag gjort. Jag är absolut inte någon jättebra tränare rent taktiskt men jag går in för det till 1000% när jag känner mig inspirerad. Nummer 2 är att nu under höstsäsongen så känns det som att truppen gått lite på halvfart och jag har känt det svårt att få dem att höja sig ur detta, så säkert i alla fall 30% i beslutet ligger i att jag tror att truppen behöver en ny röst för att kunna utvecklas och ta nästa steg.

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Nej, inte direkt. Skulle väl vara FC Hisingen då vi har några av våra spelare från förra året som spelar där annars är det bara Finlandia jag bryr mig om.

_____________________________________________________________

 

Vi fortsätter med Balltorps Mohideen:

5931197

 

Balltorp hade en tuff vår och laget låg sist inför sommaruppehållet. En bättre höst fixade kontraktet och det blev en åttondeplats. Hur skulle du sammanfatta säsongen?

Säsongen 2016 var en väldigt svängig sådan, det var sällan vi låg på något mellanting utan antingen dalade vi mellan toppform med tre raka vinster eller i värdelös form med 5-6 matcher utan vinst. Det var lite tumult i Balltorps FF inför säsongen eftersom de stod utan tränare och med väldigt få spelare, när tränarkonstellation sedan blev klar och vi fick in en del nya gubbar la vi fullt fokus på att komma igång och försöka bli ett lag. Vi drog igång väldigt sent med vår försäsong och många gubbar som sedan kom att bli startspelare blev antingen spelklara någon dag innan seriestarten eller under seriens gång, ett fantastiskt go för oss första matcherna ledde till tre raka vinster men sedan blev det sjukstuga på Förbovallen, det var sällan mindre än 10 otillgängliga spelare vilket gjorde det svårt för oss att skapa kontinuitet i laget. Även om vi är otroligt missnöjda med en 8:e plats så talar jag nog för de flesta när jag säger att vi hade en hel del positivt att ta med ändå, det fanns helt klart saker som vi kommer ta med oss inför 2017.

Vilken nivå höll årets 5B och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Eftersom jag inte har varit alls involverad i division 5 tidigare så har jag inget jag kan jämföra med, men rent generellt måste jag säga att det höll en ganska ojämn nivå. Två lag som drog ifrån rejält i toppen och två lag som sackade efter lite i botten. Resterande lag fightades väl för att komma på en placering som såg bra ut i tabellen. Stora överraskningen negativt var väl vi och BK Skottfint som jag tror båda två är väldigt besvikna över sin säsong, men jag vet att de precis som oss hade det tungt med skador.

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år? 

De som förtjänar extra beröm är de som alltid ställt upp och spelat i princip alla årets matcher förutom när de varit avstängda, som alltid gett 100 procent i alla matcher oavsett resultat. Det finns ett par stycken att lyfta där men jag är inte så mycket för att lyfta enskilda spelare så jag avstår gärna från det.

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Mölnlycke IF tycker jag var väldigt förtjänta vinnare av 5B, de hade en fantastiskt bra sammanhållning och vann sina matcher tillsammans som ett lag. Individuellt sätt tror jag säkert att det fanns lag i serien som kunde ställa upp med en bättre elva, men som lag var de oerhört duktiga och disciplinerade och svåra att hota.

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Det måste vara när vi slog Fässbergs IF på Förbovallen i seriens tredje omgång, inför över 200 åskådare. Första gången lagen ställdes mot varandra i seriespel efter att Fässberg tidigare har spelat betydligt mycket högre upp.

Om vi blickar framåt. Vad behöver Balltorp göra för att inte hamna i samma situation nästa säsong och istället slåss i toppen?

Framförallt räkna med att skador och bortfall kommer att finnas där, vi vill bygga laget på så sätt att vi är väl förberedda oavsett vilka som faller bort. Sedan skall vi absolut vara mer ödmjuka och framförallt mer ambitiösa. Många spelare som spelat högre upp i hela sina karriärer räknade nog inte med så tuffa motståndare i division 5. Många matcher ställde vi bara ut skorna på plan och räknade med seger för att vi hade så otroligt duktiga spelare individuellt, det har vi tagit lärdom av och det blev väldigt mycket bättre in senare på säsongen, men det kommer vi bygga på ännu mer till 2017.

Du är ung för att vara tränare. Vad har du lärt dig under den här säsongen och hur ser din fotbollsframtid ut?

Jag har naturligtvis lärt mig oerhört mycket, jag precis som mina två tränarkollegor var helt oerfarna som tränarna innan denna säsong. Vi har under årets gång lärt oss otroligt mycket, framför känner jag att man ser fotboll på ett helt annat sätt från sidan. Jag har ett oerhört stort fotbollshjärta och brinner verkligen för det jag gör, så länge glöden lever så tror jag absolut att jag kan komma att satsa på en karriär som tränare, även om det kliar lite i benen att inte spela fotboll själv när det varit ens vardag i 15 år tidigare.

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Kållered SK, som jag naturligtvis känner något extra för efter många år i klubben och som är min hemort lider jag lite extra med som var så nära kvalplats till division 3, det är enligt mig en lite för stor förening för att ligga i 4:an. Annars är det bara att gratulera alla serievinnare till guldet och till klivet upp i seriesystemet!

_____________________________________________________________

 

Vi avslutar med Fässbergs Runeman:

767038

Det blev fight på den undre halvan hela säsongen och tyvärr ännu en nedflyttning då GAIK smet förbi i sista omgången. Hur skulle du sammanfatta säsongen?

För vår del så var det en turbulent säsong. Vi bytte tränare i våras, många spelare lämnade i somras och en hel del nya kom in. I våras var vi inte tillräckligt bra för att vinna fotbollsmatcher av olika anledningar och under hösten hade vi tyvärr inte möjligheten att spela med bästa laget tillräckligt ofta. Sett över hela säsongen så kanske det inte var helt ologiskt att vi åkte ur.

Vilken nivå höll årets 5B och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Jag har svårt att uttala mig om vilken nivå 5B höll i år. Jag har väldigt liten erfarenhet av den här nivån och visste inte riktigt vad man kunde förvänta sig. Jag hade också dålig koll på lagen. Det man kan säga är att serien var jämn och att alla slog alla förutom de två topplagen, vilket man kan tolka på olika sätt. Men för vår egen del så var det ju givetvis en stor besvikelse att åka ur och kanske inget vi hade räknat med på förhand.

Hur skulle du betygsätta din egen säsong, både på planen och som tränare?

Även om jag fick ta över mitt i säsongen så har jag givetvis ett visst ansvar för hur säsongen slutade för vår del. Det tydliga målet som vi hade från det att jag tog över i våras var att hålla oss kvar och det misslyckades vi med. Men i ärlighetens namn så har förutsättningarna varit tuffa och jag tycker att jag kan säga att jag har gjort mitt yttersta för att lyckas med målsättningen. Utan att skylla på någon annan så tror jag att vi åkte ner långt tidigare än i sista matchen. Vi hade en alldeles för dålig grund att stå på när det började blåsa. När det gäller min insats som spelare i år så har jag väl haft det tufft precis som laget. Jag har försökt att stötta dom yngre och visa vägen. Men man önskar alltid att man hade kunnat bidra med mer.

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år? 

De som förtjänar extra beröm är våra unga spelare födda 98, 99 och 00 som fick ett större ansvar än vad de borde ha fått många gånger då vi inte hade några andra val. De har gjort det fantastiskt bra utifrån deras förutsättningar.

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Det är svårt att bortse från hur många mål Frantzich har gjort. Där ser man att det finns kvalité. Det är svårt att kritisera en spelare som gjort så många mål men det känns som att han har en nivå till i sig men han känner väl att han inte behöver gå för fullt hela tiden. I övrigt tycker jag inte att det är någon speciell som sticker ut.

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Den roligaste matchen att vinna för vår del var väl premiären när vi slog Näset hemma med 4-2. Men det är svårt att ta ut positiva minnen från en säsong som slutade som den gjorde.

Om vi blickar framåt. Vad behöver Fässberg göra som klubb för att vända den negativa trenden och börja klättra uppåt igen?

Det finns väldigt många saker som Fässberg måste ta tag i för att vända trenden som har pågått i fyra långa år nu. Man behöver kartlägga vad det är som har gått fel, stoppa blödningen och lägga upp en långsiktig plan för att ta sig tillbaka till en respektabel nivå. Sen handlar det inte bara om att vi ska göra så bra resultat som möjligt med a-laget utan även om att vi ska ha en välfungerande ungdomsverksamhet där slutmålet förhoppningsvis är att få representera a-laget.

Hur ser din fotbollsframtid ut. Blir du kvar som spelande tränare i FIF även 2017?

Det mesta talar för att jag blir kvar i FIF även nästa år. Jag har bara varit här i ett år men jag tycker om föreningen och människorna runt omkring och känner även ett visst ansvar att hjälpa klubben tillbaka.

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Jag tycker det är hemskt att se att min moderklubb Jonsereds IF åka ur för andra året i rad. De hör definitivt hemma högre upp än division 4. Jag fick en förfrågan om att hjälpa dem upp igen men känner väl inte riktigt att jag har energin till det i nuläget. Jag önskar dock dem lycka till och hoppas verkligen att dom tar sig tillbaka snabbt.

_____________________________________________________

 

Bloggen tackar Andreas, Bawan och Stefan för att de tog sig tid men även för gott samarbete under säsongen!

 

/Rasta

Leave a Reply


*