Röster från 5B!

 

Här kommer den första omgången med intervjuer från säsongen 2016 i 5B!

Vi träffar seriesegrarna Mölnlycke IF:s Marcus Vogel, FC Fiskebäcks Jan Juhlin (som gjorde sin sista säsong i FCF) och Hovås Billdals målvakt Robert Ahlberg (som möjligen lägger handskarna på hyllan)!

 

Vi börjar med herr Vogel:

5931817

 

Efter en hård kamp med Näsets SK blev det till slut en ganska överlägsen serieseger för MIF! Hur skulle du sammanfatta säsongen och vad var det som gjorde att MIF drog det längsta strået? 

Säsongen startade väl egentligen sådär. Kändes ganska osäkert kring hur bra vi var. Några skakiga matcher med 3-2 mot Finlandia, förlust mot Fiskebäck och kryss mot Hällesåker. Efter den starten gick vi som tåget i princip hela säsongen. Kommer inte ihåg exakt men tror att vi vann 11-12 matcher i rad och det fanns inte en chans att vi skulle gå bort oss och släppa ledningen. Näset jagade oss länge, och de låg alltid före pga fler spelade matcher. Det tror jag hjälpte oss en hel del. Det snackades alltid om att Näset var serieledare och så överlägsna men vi hade ju två matcher mindre spelade. Pressen låg på något vis ändå på Näset vilket var skönt. Anledningen till att vi drog det lägsta strået är så enkel som att vi hade fler toppspelare. Det spelade ingen roll om fem startspelare satt i publiken för de som spelade presterade lika bra. Näset har också många toppspelare såklart, men det var mycket fokus på deras anfallare. Sedan tror jag även att matchen mot Fiskebäck borta hjälpte mycket. Några Näset-spelare var på plats och bevittnade en usel insats från vår sida (dock seger 0-1) och jag tror att vi lyckades dölja vår form riktigt bra inför seriefinalen.

Vilken nivå höll årets 5B och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Förväntningarna inför året var väldigt höga, med tanke på att många lag hade värvat in mycket kvalité  Men det blev väl inte riktigt som man förväntat sig. Varför vet jag inte. Kanske beror på bortfall eller att de inte höll så hög klass. 

Däremot, om man jämför med förra säsongen så rankar jag detta årets 5B minst lika högt som förra året. Positiva överraskningen var väl Finlandia som var duktiga. Negativa var Balltorp. Mycket värvningar och de var väldigt uppskrivna men levde inte upp till detta.

Hur skulle du betygsätta din egen insats i år?

Eftersom jag missat väldigt mycket pga skador och resor så blev det endast tio matcher i år. Fem mål, 6-7 assist. Det är jag väldigt nöjd med. Självklart hade det vart roligt att vara mer delaktig i seriesegern men det spelar egentligen ingen roll. Det var bara vinna som gällde, hur vi gjorde och vem som gjorde det skiter jag i. Sammanfattningsvis blir det väl 10/10 då?

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år?

Finns jättemånga såklart, eftersom det gått så bra. Men Marcus Steneröd har vart mycket bra. Håkan Wahlström har dominerat alla minuter han spelat sedan han kom tillbaka till oss i somras. Vid sidan av plan, men även på, förtjänar Sudo beröm. Han har kommit in med lite annan attityd än vad vi andra är vana vid och det har vart nyttigt.

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Fiskebäck har en bra vänsterback som var väldigt svår att komma förbi. Fiskebäck var det enda laget som slog oss och dem var jag faktiskt imponerad av i båda matcherna. Kanske inte just kvalitetsmässigt men deras driv och inställning gör dem väldigt jobbiga att möta. Finlandia överraskade också positivt med en kvalitetsanfallare.

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Utan tvekan när vi vann borta mot Näset i seriefinalen. Stämningen innan matchen var väldigt speciell. Fokuserad och sammanbitet. Det var något helt annat än vad jag är van vid. Matchen slutade 4-1 till oss och omklädningsrummet efteråt var magiskt. En fredagskväll som hade allt. Gräsplan, mycket publik, seger och firande. Definitivt ett ögonblick jag aldrig kommer glömma.

Om vi blickar framåt. Vad behöver MIF göra för att etablera sig ordentligt i division 4 igen?

Det behövs en lite större mix av äldre/unga spelare i klubben. Vi har väl haft en snittålder på 19 år flera säsonger i rad och det är kanske lite för ungt. Inför denna säsongen plockade vi ju in Sudo vilket gjorde att medelåldern höjdes avsevärt och det har i sin tur givit resultat. Vi ska fortsätta satsa ungt men de unga måste få lära av de äldre.

Hur ser din fotbollsframtid ut? Följer du med MIF upp i seriesystemet?

För mig finns det bara MIF, har spelat i klubben sedan jag var 5-6 år gammal. Aldrig tränat eller spelat med något annat lag och det lär förbli så. Men man vet ju aldrig vad som händer.

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Nej, inte vad jag kommer på. Gläds med att ett annat lag från Härryda inte lyckats nå högre än mitten på division 4 genom inkast och hörnor. Det känns skönt att fotbollen tagit ut sin rätt.

__________________________________________________________

 

Vi fortsätter med Fiskebäcks Juhlin:

JJ1

Efter en stabil vår, där Fiskebäck till och med var upp i serieledning, blev det en tung höst men ändå en fjärdeplats till slut. Hur skulle du sammanfatta säsongen?

Ett knepigt men inte förvånande år där jag personligen lärt mig mycket av vad som fungerar och inte fungerar att göra på division 5 nivå. Vi startade ju säsongen med en taktik men kände att vi inte fick utdelning och växlade över till en 4-4-2. Visst, det blev lite bättre framåt, men så här i efterhand kan jag tycka att det var där vi gick vilse och tappade grundtanke och idé i det egna spelet, vilket visade sig under hösten. Utan en väletablerad egen spelidé är det lätt att köra vilse, och det är en läxa jag tar med mig.

Vilken nivå höll årets 5B och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Mölnlycke och Näset var outstanding vilket ju syntes i tabellen. Därefter tycker jag att det jämnt skägg.

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år?

Victor “Laggan” Lagerqvist har varit väldigt viktig i år. Patrik Bernvid var grunden till vår stabila vår. De två är det ju lätt att identifiera men personligen är jag mycket förtjust i en spelare som Benjamin Andersson. Extrem laglojal, FCF:s Erlingmark, positiv syn på fotboll och jobbar och ger ALLTID 100% för laget oavsett om det går tungt.

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Mölnlycke och Näset kan man inte annat än att imponeras av. På det individuella planet måste jag säga Frantzich i Näset.

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Det känns lite märkligt men när vi bryter trenden på åtta raka förluster var det många tunga tankar som försvann. Oerhörd lättnad. Det egna comebacken i bortamatchen mot Hovås var väl den märkligaste och mest absurda…

Om vi blickar framåt. Du lämnar FCF för nya äventyr men vad tror du klubben behöver för att kunna utmana i toppen en hel säsong?

Kontinuitet i taktik och centrallinje, fler träningar och yngre förmågor.

Du lämnar alltså FCF efter flera år. Hur gick tankarna angående det och vad tar du med dig från dina FCF-år?

Jag och Stefan (och även Lasse) hade diskuterat kring vilka förändringar vi önskade inför 2017 och de innehöll dels förändringar i vårt sätt att arbeta men även vad vi såg som behövde förbättras för att kunna lyfta laget och utvecklas. Dessvärre ville truppen ha en ny röst och var inte heller eniga i vissa av de funderingar vi hade. För egen del är truppens stöd en nyckel för att jobba vidare och nu var det inte längre så, som jag förstod det, och då är det bättre att säga adjö. Jag har träffat oerhört många nya vänner i FCF, killar som älskar fotboll men som också har rätt personligheter. Det här har ju varit mina tre första år som seniortränare och jag har tvivelaktigt gjort en del misstag och förhoppningsvis en del bra saker; de erfarenheterna lägger jag i skallen när jag nu blickar framåt.

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Tycker att det är oerhört tungt och tråkigt att Fässbergs IF trillar ner i sexan. Kul att Sandarna verkar studsa tillbaka efter ett antal hundår och på grund av Spursanknytning gläds jag också med Momo i Mossen….och ok, jättekul att Argo gick upp i sexan.
 
Vill också tacka dig och Dalla för det jobb ni gör för lokalfotbollen. Fantastiskt kul.
___________________________________________________________
Vi avslutar med Hovås Billdals ärrade burväktare Robert Ahlberg:
708157
Hovås var inblandade i bottenstriden en ganska bra bit in på hösten men löste det och slutade på en fin sjätteplats till slut. Hur skulle du sammanfatta säsongen? 

Vi gick in i denna säsong med ett mycket ungt lag där stora delar av truppen inte ens hade seniorålder. Därför valde man att under året enbart ha ett seniorlag samt ett juniorlag, vilket gjorde att flera juniorer fick dubblera i båda lagen samtidigt som några äldre som stod utanför startelvan fick begränsat med speltid. Vi visste att de skulle bli tufft för oss och målsättningen var att under denna säsong lösa kontraktet då det ofta brukar betyda respass ur serien när man gör denna typ av generationsskifte.

Skiftet visade sig också under säsongen i vissa matcher då vi var helt utspelade och det var väl egentligen först i omgång 15 när vi slog FC Fiskebäck på bortaplan som vi verkligen började tro till 100% att det skulle vi kunna lösa. De matcher där alla lagdelarna jobbade för varandra så bar det ofta frukt både framåt och bakåt. Vi gjorde det onödigt spännande för oss genom att förlora mot GAIK på bortaplan där en vinst hade inneburit att vi inte skulle kunnat åka ur direkt.

Sett över säsongen så måste vi vara grymt nöjda med en sjätteplats samtidigt som otroligt många yngre killar fick ta klivet in i seniorfotbollen, med allt vad det innebär. Nu hoppas jag att föreningen kan bygga vidare på detta unga lag så kanske man kan bära frukt om något år.

Vilken nivå höll årets 5B och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva? 

Man vill skriva att den höll en bra nivå men tyvärr så tycker jag inte det. Att den var så jämn i botten som den var visar ju bara att om man var ett spelskickligt lag (läs Mölnlycke och Näset) så var man given i toppen. Något som var riktigt negativt var Kaveröslobos uttåg ur serien redan i omgång tre. Detta gjorde att det blev en haltande tabell under hela säsongen.
En negativ överraskning var även Fässbergs fortsatta ras i seriesystemen. Jag trodde att det skulle stoppa i år.
Ser man till positiva överraskningar så vill jag lyfta fram Donsö. Trots begränsat med spelare så lyckas de placera sig på en mycket fin tredjeplats.
Hur skulle du betygsätta din egna säsong? 
För egen del så känner jag väl själv att jag inte kommer upp i den nivå som jag har haft de senaste säsongerna. Visst så var min roll annorlunda denna säsong då jag skulle tillför rutin till vår unga lag vilket gjorde att jag tyvärr tappade fokus på det som har varit min styrka tidigare, att fokusera på min egna insats. Sen satte en blindtarmsinflammation stopp för mig att avsluta serien som planerat, men då klev våra yngre förmågor in mellan stolparna och löste uppgifterna med bravur.

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år? 
Det är svårt att inte lyfta fram vår ålderman Henrik Blixt (40 år) i årets trupp. Hans betydelse på planen är ovärderlig. Även Eric Gustafsson har betytt mycket i vårt anfallsspel. Ser man till övriga så har de tagit grymt stora steg under året och visat att de kommer ta stor plats på planen under flera år. Jag skulle kunna rabbla upp hur många som helst som fått ett självförtroende som vuxit med flera centimeter eller rent av decimeter.

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över? 
Näsets totala utspelning av oss på vår hemmaplan imponerade stort på mig. Inte ofta men ser lag på denna nivå med ett så komplett spel. Grymt mycket rörelse och variation. Sett till någon enskild spelare så visste jag sedan tidigare att Viktor Lagerqvist i Fiskebäck är en duktigt ung spelare som river, sliter enromt mycket samtidigt som han besitter en bra teknik samt skott. Du hör, jag kanske sätter han på en piedestal men han förtjänar större uppmärksamhet än vad han får.

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit? 
Jag skulle vilja säga när jag får en sula i nyllet i matchen mot Donsö borta. I stort sett bara två spelare i vårt straffområde där jag glider ut för att fånga bollen på backen samtidigt som en spelare i Donsö får för sig att glidtackla in bollen men missar bollen och sätter hela dojan i nyllet på mig. Det som förvånade mig var att jag inte fick någon frispark ens. I min bock så var det ett orange kort på spelaren i Donsö, men domare försvarade sig med att han var för långt ifrån. En spelare har åtta (!!!) öppna sår i ansiktet och en annan har hudflagor på sina dobbar. Svårt att tolka den situationen?!? Jag har inget agg mot spelaren i Donsö då detta kan hända, det är jag fullt medveten om utan jag blev mest arg på domaren som bedömer denna situation helt uppåt väggarna.

Om vi blickar framåt. Vad behöver Hovås Billdal som klubb göra för att ta nästa steg och kanske klättra uppåt i seriesystemet igen? 
Den satsninen som görs just nu är vägen framåt. Fortsätta låta de yngre få chansen, men kanske få in en eller två spelare med rutin för att täcka de matcher där bland annat Blixt inte kan närvara.

Du har indikerat att detta kanske var sista säsongen mellan stolparna. Hur ser din fotbollsframtid ut?
Japp, som det ser ut just nu så kommer jag inte spela under 2017. För den delen så kommer jag inte att lämna denna sport utan kommer väl kliva in i någon form av ledarroll. Just nu så går jag några målvaktstränarutbildningar. Vad detta leder till får vi se. Om det blir någon comeback låter vi tiden få utvisa men just nu finns tyvärr inte tiden att lägga vecka ut och vecka in på fotboll vilket jag vill göra om jag spelar för att göra mig själv rättvis.

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016? 
Självklart lider jag med mina två modersklubbar Romelanda UF och Kode IF (ja, jag räknar båda som modersklubbar) som båda blev degraderade till femman respektive fyran. Jag hoppas att båda lagen inte bryter ihop utan tar sig samman och kommer tillbaka redan nästa år.
Sedan gläds jag självklart med ALLA seriesegrare under året. Jag har själv vunnit serier och vet hur stort det är oavsett nivå.

_______________________________________________________________
-
Rastas Hörna tackar självklart Marcus, Jan och Robert för att de tog sig tid och tackar också för gott samarbete under säsongen!
-
Bloggen återkommer inom kort med fler intervjuer från 5B!
-
/Rasta

Leave a Reply


*