Sammanfattning 4B 2016!

 

Det skrälldes på sina håll i lokalfotbollen årgång 2016 och Askims IK:s seger i 4B får definitivt räknas in i den kategorin. Efter att AIK stuckit iväg fick vi en stenhård kamp om kvalplatsen enda in i kaklet! FC Linné hakades av ganska tidigt i botten och det blev till slut även Styrsö BK som fick lämna.

 

Vi tar det från toppen och neråt!

 

1. ASKIMS IK

14448866_10154163304223220_1958337699400745876_n

Gjorde inte så mycket väsen av sig inför säsongen även om det var en stabil försäsong och bloggen hade 4-5 lag framför AIK i serietippningen. Askim slutade fyra 2015 och femma 2014 och där någonstans trodde väl många att laget skulle hamna. Ett stabilt mittenlag men inte så mycket mer.

Ack så fel alla hade och när den sista seriematchen var klar hade Askim vunnit 4B med åtta poäng!

Det tog dock ett tag innan resten av serien började ta Askim på allvar. Laget inledde med två uddamålsvinster när både Öckerö och IF Mölndal besegrades med 2-1. Vinsterna fortsatte och Björkö besegrades 4-2 innan det blev en 6-0 kross av nykomlingen Styrsö. Den femte raka vinsten kom mot Eriksberg (4-2). Då förhandsfavoriterna Kållered och Dalen/KFF inlett serien lite darrigt var det plötsligt en tidig seriefinal mellan Askim och ett Göteborgs FF, som också inlett piggt. AIK visade att de verkligen skulle tas på allvar och vann matchen med 2-0. Askim var nu inne i ett tuffare spelschema men det hindrade inte laget. 1-1 mot Mölnlycke IS följdes upp av en 2-1 seger mot Kållered. På de inledande åtta matcherna hade AIK sju vinster och en oavgjord och hade ryckt lite i toppen.

Den första lilla dippen kom dock lite oväntat mot IF Väster, som kämpade i botten. Askim föll med 0-3 och i matchen efter blev 0-1 mot Dalen/KFF, som hade börjat rycka upp sig.

Laget behöll dock ledningen i serien och avslutade våren med tre raka segrar. Eriksberg besegrades med 3-0 innan jumbon FC Linné kördes över i ett dubbelmöte med sammanlagt 16-1.

När dessutom lagen som jagade bakom tog poäng från varandra så gick Askim på sommarlov med en åtta-poängsledning i toppen! En ledning de alltså inte skulle släppa ifrån sig!

Det blev ändå lite spännande under hösten då Askim inledde med kryss mot Dalen/KFF (3-3), 0-1 mot Kållered och 1-1 mot Väster. Avståndet krympte lite men de jagande lagen tog inte riktigt tillfället i akt. Mölnlycke IS spelade till exempel 1-1 mot bottenlaget Styrsö och Kållered föll mot Mölndal.

Askim satte dock ner foten ordentligt när de sedan slog både GFF (1-0) och Mölnlycke IS (3-0).

AIK blev också första laget i lokalfotbollen att säkra en serieseger 2016 när de besegrade Styrsö BK med 6-1 i den 20:e omgången!

En riktigt kul skräll där ett ungt lag som verkar trivas ihop sprang hem serien ganska överlägset till slut!

Jonathan Jarlén blev lagets bäste målskytt med sina 14 mål.

 

2. DALEN/KFF

2013 slutade Dalen/KFF tvåa i 4B och tog sig upp i division 3. 2014 blev den en åttondeplats i division 3 men förra säsongen blev det respass tillbaka till 4B efter en elfteplats.

Laget kändes dock ganska väl rustade för återkomsten till lokalfotbollen och duktige Bita Bångens var tillbaka efter en låneperiod i divison 2 och efter sommaren kom även anfallskollegan Martin Karlberg tillbaka.

 

Bloggen hade Dalen/KFF som en av favoriterna men till en början såg det ut som en feltippning. Visst blev det seger i premiären mot Björkö men sen var det inte mycket som gick rätt. Uddamålsförlust mot blivande bottengänget Styrsö BK (1-2), 0-3 mot ett piggt GFF och ny uddamålsförlust mot Mölnlycke IS. Efter de tre raka förlusterna kom även två oavgjorda kamper. 1-1 mot Kållered följdes upp av 2-2 mot Väster. Efter sex matcher hade alltså Dalen bara fem poäng och återfanns långt ner i tabellen!

Våren avslutades dock starkt och laget tog sig sakta men säkert uppåt i tabellen. Dalen vann fem av sina sex avslutande matcher och den enda förlusten kom mot Öckerö. Bland annat slog man serieledarna Askim och bjöd på målfester mot IF Mölndal (8-1) och FC Linné (12-0). Den tröga starten och en oerhört jämn övre halva gjorde att Dalen låg sexa inför sommaruppehållet, dock bara tre poäng bakom tvåan Kållered.

Hösten blev en kamp om andraplatsenAskim var för starka i toppen. Dalen/KFF öppnade med två 3-3 matcher (Askim och Eriksberg) men hittade sen en fin svit på fyra raka segrar där bland annat kvalplatskonkurrenterna Kållered (1-0) och GFF (2-1) besegrades. Avslutningen på serien blev spännande och Dalen föll både mot Mölnlycke IS (1-4) och Öckerö (en avbruten match från våren där Dalen fick 30 minuter på sig att hämta upp ett 0-2 underläge).

Säsongen avslutades dock med två segrar och det räckte för att knipa andraplatsen, en poäng före Kållered.

I sina bästa stunder visade Dalen/KFF klass och de tog till exempel fyra poäng mot både ettan Askim och trean Kållered. Den dåliga starten gjorde dock att de aldrig hängde med Askim men starkt att knipa andraplatsen till slut. Dalen var öven målfarligast i serien med sina 65 mål där Bita Bångens vann 4B:s skytteliga med sina 19 mål!

 

Det blev alltså kvalspel för Dalen/KFF men där tog det stopp och det blir division 4-spel för Dalen/KFF även 2017 efter tre raka förluster i kvalet.

 

3. KÅLLERED SK

KSK var favorittippade inför säsongen och det var med all rätta. Laget slutade trea 2015 (fem poäng bakom Landvetter och Velebit) och fyllde på en i stort sett intakt trupp med några bra gubbar. Har dessutom målmaskinen Niklas de Broen i laget och vann Söder Cupen på försäsongen efter att ha besegrat division 2-laget Lindome i finalen!

Säsongen blev dock inte riktigt som KSK eller bloggen hade tänkt. Premiären vanns visserligen mot Mölnlycke IS med fina 3-0 men det kom en oväntad förlust mot IFK Björkö i omgången efter. Väster besegrades sedan med 5-2 men det satt långt inne då KSK vände underläge 1-2 till seger under matchens sista tjugo minuter! KSK gick sen två hårda duster mot topp-konkurrenterna GFF och Dalen/KFF där båda matcherna slutade oavgjort. Efter fem omgångar stod KSK på åtta poäng och var redan sju pinnar bakom Askim. KSK besegrade bottenlaget FC Linné innan det var dags att möta just Askim. Det blev förlust med 1-2 och i matchen efter blev det bara 1-1 mot Eriksberg, som kämpade på den undre halvan. KSK hittade dock lite flow med tre raka segrar (Mölndal, Öckerö och Styrsö) där det även blev en hel del mål framåt (14 stycken i de tre matcherna). I returen mot Styrsö när seren vände blev det dock bara 1-1 och i sista matchen innan uppehållet blev det en mållös tillställning mot Öckerö.

KSK gick på uppehåll som tvåa i tabellen men det vara hela åtta poäng upp till Askim och bara fyra poäng ner till sjuan GFF!

Med seriesegern ur sikte blev hösten en kamp om att behålla kvalplatsen för Kållered.

KSK bjöd på blandade prestationer efter sommaren och inledde med att förlora med 0-2 mot IF Mölndal men slog sedan Askim med 1-0. I kampen om andraplatsen blev det dock förluster både mot Dalen/KFF (0-1) och GFF (1-2). KSK hade chansen inför sista omgången och gjorde sitt genom att besegra Björkö med 6-1 men Dalen/KFF var tvungna att förlora mot Styrsö BK och det gjorde man inte.

En missräkning för KSK som gjorde mest mål med sina 65 fullträffar men även spelade flest oavgjorda (6 stycken) tillsammans med Eriksberg. KSK hängde inte alls med Askim är när det gällde på hösten så räckte laget inte riktigt till.

Niklas de Broen blev inte oväntat KSK:s bästa målskytt med sina 18 mål (tvåa i skytteligan).

 

4. MÖLNLYCKE IS

MIS var en möjlig toppkandidat men de fick en jobbig start på säsongen med två raka förluster (mot Kållered och Väster). Laget repade sig dock men det var väldigt små marginaler. Det blev tre raka uddamålsvinster mot Eriksberg (1-0), Dalen/KFF (2-1) och IF Mölndal (1-2). De målsnåla matcherna fortsatte och det blev oavgjort mot serieledarna Askim (1-1) men även mot bottenlaget Styrsö (0-0). Ännu en tight trepoängare bärgades mot Öckerö (3-2) men vårens tredje förlust kom mot ett annat ö-lag (0-2 mot Björkö). Våren avslutades med en seger över bottenlaget FC Linné med 4-1 (MIS enda seger under våren som inte var med uddamålet) innan det var dags för ett dubbelmöte med Göteborgs FF. Målsnålt igen och MIS gjorde det enda målet under 180 minuter.

Efter halva säsongen var MIS ett av många lag som hade häng på kvalplatsen. Laget var femma inför uppehållet.

Hösten blev lite upp och ner och de började med förlorade poäng mot bottengänget Styrsö och förluster mot bland annat Askim (0-3) och IF Mölndal (1-2). MIS gav sig själva chansen att ta kvalplatsen när de besegrade konkurrenten Dalen/KFF med hela 4-1. I omgången efter föll de dock mot en annan konkurrent, Kållered. Inför sista omgången hade MIS teoretiskt chansen att gå om tvåan Dalen/KFF men då krävdes seger mot Väster samtidigt som Dalen/KFF föll mot Styrsö BK (som redan åkt ut). MIS fick 2-2 samtidigt som Dalen vann.

En fjärdeplats är väl inte fy skam och laget slogs om kvalplatsen under hösten. Det anmärkningsvärda är väl att MIS gjorde så lite mål (36 stycken). Det var bara bottenlagen Linné (28) och Styrsö (33), samt Björkö (35) som gjorde färre. Att laget som blev fyra i tabellen släppte in fjärde minst mål (28) är väl mer rimligt.

Niclas Williamsson var bäste målskytt på mycket blygsamma sju mål.

 

5. ÖCKERÖ IF

ÖIF slutade precis över strecket i 4B säsongen 2015 och överraskade nog många med att ligga fyra efter vårsäsongen. Laget förlorade förvisso premiären mot blivande seriesegrarna Askims IK men ÖIF svarade för flera fina resultat under våren. Laget krossade bland annat IFK Björkö med 7-2 och avslutade snyggt genom att besegra Dalen/KFF med 3-0 och sedan spela 0-0 mot Kållered (som man bara omgångar tidigare förlorat mot med 2-6).

Drömmen om en kvalplats grusades dock i höststarten då det blev tre raka förluster mot GFF (0-4), MIS (1-2) och Väster (1-2). Laget höjde sig dock och slog bland annat både Dalen/KFF (i en avbruten match från våren som fick spelas klart) och Askim när serien närmade sig slutet.

Inför sista omgången hade laget faktiskt chansen (iallafall på pappret) att knipa andraplatsen men det var för mycket som inte föll på plats. Bland annat att ÖIF själva förlorade mot Eriksberg med 1-4.

Ett stort steg framåt från elfteplatsen 2015 och laget slutade alltså femma, bara fyra poäng från kvalplatsen. ÖIF visade att man kunde matcha topplagen då man slog både Askim och Dalen/KFF och tog poäng mot trean Kållered.

Nyförvärvet  Fernando Martins De Souza blev nyttig med sina 17 mål (bäst i ÖIF och trea i hela 4B).

 

6. GÖTEBORGS FF

Det var lite oklart vart man hade GFF inför säsongen och Rastas Hörna trodde till och med att laget kanske skulle fightas på den undre halvan. Den stora frågan var väl vem som skulle göra målen då de tappade sin bästa målskytt Teodor Nastevski Lindström.

GFF rivstartade dock 4B med tre raka 3-0 segrar! Segrarna mot IF Väster och FC Linné kanske inte gav så mycket eko men 3-0 mot Dalen/KFF var desto mer imponerande. Serieledning efter tre omgångar alltså för GFF och 9-0 i målskillnad. GFF visade att de menade allvar då de spelade 2-2 mot förhandsfavoriten Kållered i den fjärde omgången. Sen vankades det en tidig seriefinal mot Askim där GFF föll med 0-2 och verkligheten hann väl ifatt laget lite. GFF vann visserligen matchen efter mot Eriksberg med 4-0 men resten av vårsäsongen var ingen höjdare och GFF tappade mot toppen. 1-1 mot både Öckerö och Mölndal följdes upp av en förlust mot Björkö. I dubbelmöte mot Mölnlycke IS blev det 0-0 och 0-1 och våren avslutades med ännu en förlust mot Björkö (2-3).

GFF var sjua inför uppehållet och känslan var väl att det var ganska kört gällande några topplaceringar. Hösten började dock precis som våren, med tre raka segrar och noll insläppta mål!   Styrsö besegrades med 5-0, Öckerö med 4-0 och Mölndal med 2-0. GFF hade även fått tillbaka Adrian Sundqvist som var på målhumör och svarade för hattricks både mot Styrsö och Öckerö! I den jämna tabellen så klättrade GFF upp till en fjärdeplats och hade chans på kvalplatsen.

Det kom dock tunga förluster både mot Askim (0-1) och Dalen/KFF (1-2) och även om Kållered besegrades så blev det till slut en sjätteplats för GFF.

En helt rimlig placering om man gissat innan säsongen men med tanke på att laget var uppe och slogs i toppskiktet under delar av säsongen så är det säkert en del besvikna miner i klubben.

Adrian Sundqvist blev bäste målskytt med sina 11 mål även om han bara spelade under hösten.

 

7. IF MÖLNDAL FOTBOLL

Det har gått snabbt för IF Mölndal de senaste åren. 2014 vann laget 6B och säsongen 2015 stod de som slutsegrare i 5B. 2016 skulle alltså nykomlingen göra ett försök i 4B! Bloggen trodde att Mölndal kunde vara med och hota direkt på den övre halvan men det skulle bli, i alla fall inledningsvis, tufft för nykomlingen.

Laget hade en tung vårsäsong som inleddes med 2-2 mot blivande jumbon FC Linné. Mölndal stod upp bra mot Askim men föll med 1-2 efter två sena mål av AIK. Segern i tredje omgången mot Styrsö skulle bli en av endast tre vinster innan sommaren. Mölndal spelade en hel del jämna matcher mot bra lag (1-1 mot GFF och 1-2 mot Dalen/KFF) men hade även några riktiga bottennapp, bland annat 1-8 mot Dalen/KFF och 1-5 mot Eriksberg. Mölndal var precis över strecket när 4B gick på uppehåll.

Uppenbarligen tog den halv säsong för nykomlingen Mölndal att bli varm i kläderna för om våren var riktigt tung så blev hösten riktigt bra! Laget började med att slå topplaget Kållered med 4-2 i omstarten och det blev även seger i matchen efter när Arianit Ibishi satte 3-2 i 83:e minuten mot Väster. Laget föll förvisso mot GFF med 0-2 men sen blev det fem raka segrar! Bland annat besegrades Mölnlycke IS med 2-1 och Björkö med 5-1!

Den fina sviten skickade upp Mölndal i tabellen och bort från allt vad bottenstrid heter. Det blev förlust i sista matchen mot seriesegrarna Askims IK men Mölndal slutade sjua till slut. En bra placering med tanke på hur vårsäsongen såg ut och den fina hösten är något att bygga vidare på!

Ajdin Smajlovic blev lagets bästa målskytt med sina åtta mål.

 

8. IFK BJÖRKÖ

Det såg ganska lovande ut för Björkö (som slutade sexa 2015) inför säsongen, särskilt med hemvändaren Nils Andrén som anslöt från division 2-klubben Torslanda IK. Andrén drog dock sin hälsena under försäsongen och missade hela säsongen. Björkö var dock med och slogs om kvalplatsen under våren och var trea i tabellen med bara sämre målskillnad än tvåan Kållered när serien gick på semester. Våren bjöd på fina segrar mot bland annat just Kållered (2-1), Mölnlycke IS (2-0) och två segrar mot GFF (2-0 och 3-2). Det blev dock några plumpar i protokollet och den största var 2-7 mot Öckerö.

Hösten började planenligt för Björkö då de vann 3-1 hemma mot bottenlaget Styrsö BK. Sen var dock det roliga slut för Björkö som avslutade serien med sju raka förluster! Till Björkös försvar ska väl sägas at laget mötte de lagen som slutade 1-4 i tabellen men förlustsviten inkluderade också 0-2 mot Öckerö och 1-3 mot Eriksberg.

Ingen höjdarsäsong för IFK Björkö som sjönk som en sten i tabellen under hösten. Den fina våren gjorde ju dock att de aldrig behövde oroa sig för bottenstriden.

Oscar Frank blev bäste målskytt med sina sju mål. Offensivt imponerade inte Björkö och det var bara nedflyttade Linné och Styrsö som gjorde färre mål.

 

9. ERIKSBERGS IF

EIF hade ett ganska tufft 2015 där de slutade nia. 2016 skulle visa sig bli lika hårt då det blev samma placering även i år!

Inledningen på säsongen bådade dock riktigt gott och efter sex omgångar hade EIF tre vinster, en oavgjord och två förluster. Bland annat blev besegrades Styrsö med 4-2 i premiären och det blev en fin 1-0 seger i den svåra bortamatchen mot Björkö. Förlusten mot Askim (0-6) sved nog ordentligt dock. Efter den fina starten blev det dock fem matcher i rad utan vinst. Det var dock ett tufft spelschema där EIF föll med 0-4 mot GFF, 1-3 mot Dalen/KFF, 0-3 mot Askim och spelade 1-1 mot Kållered. Förlusten mot bottenlaget FC Linné (0-1) var dock mer oväntat. Det kom en lite ljusning med en 5-1 seger mot IF Mölndal men det blev förlust i returen (1-2) precis innan sommaren och EIF var åtta inför uppehållet, med bara fyra pinnar ner till Väster under strecket.

 

EIF låg och skvalpade precis ovanför streckstriden mest hela hösten och höll jagande Väster och Styrsö bakom sig genom att bland annat spela oavgjort mot båda lagen. Just 2-2 matchen mot Styrsö i omgång 21 betydde nytt kontrakt för EIF. Lika var EIF:s melodi under hösten och de störde lagen som jagade kvalplatsen med att spela 3-3 mot både Dalen/KFF och GFF. Säsongen avslutades iallafall fint med en 4-1 seger mot Öckerö IF.

EIF höll sig på den undre halvan nästan hela säsongen men undvek ändå att bli indragna i bottenstriden.

Max Elgeskog blev bäste målskytt för EIF med sina 13 strutar.

EIF:s tränare Mikael Johansson tackar dessutom för sig (läs mer HÄR).

 

10. IF VÄSTER

IF Väster har åkte lite berg och dalbana i seriesystemet det senast åren. Laget var ett stabilt division 3-lag (3:a 2010) men åkte ur 2011. 2012 fortsatte raset då man åkte ur 4B. Det blev dock bara en säsong i femman innan Väster återvände till 4B. Laget verkar dock har en bit kvar till en division 3-återkomst och 2015 blev det en femteplacering. Istället för att dock ta ytterligare ett kliv närmare toppen 2016 blev det istället mycket nära en återkomst till division 5.

Det började illa direkt med en 0-3 förlust i premiären men Väster studsade tillbaka direkt och slog Mölnlycke IS med 2-1 i den andra omgången. Det skulle dock bara bli en poäng på de följande fem omgångarna. Laget föll till exempel mot både FC Linné och Eriksberg, två lag de skulle tampas med i botten. Väster spelade dock 2-2 mot Dalen/KFF. Efter sju omgångar låg Väster sist med sina fyra inspelade poäng.

Lagets andra seger för säsongen kom väldigt överraskande då det blev 3-0 mot dittills obesegrade serieledarna Askims IK! Här trodde många kanske att vändningen skulle komma och Väster skulle ta sig upp på säkrare mark. Skrällsegern mot AIK följdes dock upp av 2-5 mot Öckerö och 0-2 mot Styrsö. Det blev en seger mot Björkö (2-0) men våren avslutades med två förluster till och Väster gick på ledighet under strecket!

Hösten började med en förlust mot IF Mölndal (2-3) men sen snodde laget ännu en gång poäng från serieledarna Askim när det blev 1-1 i deras möte. Väster fortsatte att ta poäng och slog Öckerö borta (1-2) och spelade 3-3 mot Eriksberg. Väster besegrade också jumbon FC Linné med 6-3 och kontraktet säkrades i den 21:a omgången när Väster slog GFF samtidigt som Eriksberg och Styrsö spelade oavgjort.

Ingen säsong som kommer gå till historien men oerhört viktigt för klubben att behålla sin division 4-status.

Marcus Björk blev bäste målskytt med sina sju mål.

 

11. STYRSÖ BK

Bloggen trodde att nykomlingen Styrsö BK skulle klara sig bättre lösa nytt kontrakt med bra hemmastatistik och tight defensiv. Visst tog laget de flesta av sina poäng på hemmaplan men tre vinster, tre oavgjorda och fem förluster räckte inte. Defensivt höll det inte heller då det bara var jumbon FC Linné som släppte in fler än SBK:s 66 mål.

Säsongen började med en 2-4 förlust mot Eriksberg men sen blev det en fina 2-1 mot Dalen/KFF hemma på Amneviksvallen. SBK gick sen ner i en djup svacka med bara två poäng på sju matcher  och många poäng tappades i slutskedet. Mot FC Linné tappade SBK 2-0 till 2-3 innan laget kvitterade i slutet. Mot Öckerö ledde Styrsö med 2-1 med en halvtimme kvar men släppte in 2-3 i 90:e. I slutet av våren tog dock SBK några viktiga poäng, bland annat blev det dubbla segrar mot IF Väster och även 1-1 mot Kållered. Inför uppehållet återfanns SBK på rätt sida strecket på en niondeplats. Precis innan sommaruppehållet lämnade dock tränare Kristofer “KL” Landahl och även en del spelare, bland annat viktga duon Daniel Berner och Fredrik Pettersson.

Hösten började direkt med en 0-5 smäll mot GFF men Styrsö tog några omgångar senare en livsviktig seger mot jumbon FC Linnè men gick sen in i en tung period mot där det rann iväg i flera matcher. 0-6 mot Öckerö, följdes upp av 2-5 mot Mölndal och 1-6 mot Askim.

Styrsö var tvungna att besegra Eriksberg för att ha chansen att hålla sig kvar men matchen slutade 2-2 och det blev respass för nykomlingen.

Mattias Janicijevic blev bäste målskytt med sina nio mål.

 

12. FC LINNÉ

Bottentippade inför säsongen och det skulle visa sig vara en korrekt tippning. FC Linné har plöjt igenom lokalfotbollen med uppflyttning varje år sen starten 2013. Vi kan konstatera att låg träningsdos men högt fotbollskunnande funkar upp till division 4.

FC Linné stretade dock emot bra i början av säsongen och tog fem av sina totalt tolv poäng på de fem första omgångarna. Bland annat besegrades Väster med 2-1.

Känslan är att när Linné kunde ställa ett hyfsat lag på planen blev resultatet ofta ok men den tunna truppen ställde till det för laget. En av få ljusglimtar var 1-0 segern mot Eriksberg där Linné kom med precis elva man men fick spela 80 minuter med en man mindre! Våren bjöd även på ett par totala genomklappning och det blev tvåsiffrigt både mot Dalen/KFF (12-0) och Askim (11-0).

Laget var sist inför hösten och lyckades aldrig ta sig högre upp. Det sista halmstrået kom i mötet mot Styrsö men det blev förlust med 1-2 och enda vinsten under hösten kom mot Eriksberg, men då var det redan klart med nedflyttning.

Känslan var att FC Linné skulle få det tufft och så blev det också. Laget får ta nya tag i division 5 nästa år.

Robert Lundström blev bäste målskytt med sina fem mål.

 

/Rasta 

Leave a Reply


*