Mer från 4A!

 

Vi fortsätter med lite intervjuer från årets 4A!

 

Idag möter vi seriesegrarna Hisingsbacka FC:s tränare Joel Sjöqvist (som precis lämnat sitt uppdrag), FK Kozaras sportchef Savo Drobac och Lunden Överås spelande tränare Michel Berndtsson (som också har nytt uppdrag 2017).

 

Vi börjar med Sjöqvist:

hbfc-loggapbny

 

Det blev till slut serieseger i 4A för Hisingsbacka FC efter att ni smugit lite bakom IK Kongahälla men när de vacklade på hösten var ni starka och tog er förbi! Hur skulle du sammanfatta er guldsäsong?

Skulle säga att den var perfekt. Redan inför säsongen pratades det i er podcast kring favoritskapet, vi nämndes inte. Liknande scenarior pratades om när andra tränare intervjuades i skrift – HBFC:s namn uteblev. Det är bara tacka. Att spela utan favoritskapet på axlarna underlättar enormt mycket. Det ledde till att vi kunde ta varje match för sig utan att tala så mycket om vad som komma skall. Förra året landade vi med trycket av att vinna serien inför hösten, vilket blev vårt fall. Det sker en stor förändring som tyr sig i att inte längre spela för glädjen och förhoppningen av att vinna utan man blir istället livrädd att förlora. 

Vad betyder det för föreningen och området att HBFC spelar i division 3 nästa år?

Det betyder mycket. Gapet till andra klubbar uppåt minskar och för att gå någonstans behövs en än större förening än tidigare. Det betyder också enormt mycket för hela organisationen då det är ett kvitto på att saker sköts på ett bra sätt. 

Vilken nivå höll årets 4A och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Stämmer in med resten av tränarkören, tre lag bättre än resten. I år var det förvånansvärt stort glapp i ett gäng matcher. Om det betyder att vi varit bättre eller de varit sämre de tänker jag inte orda om. 

Inga överraskningar heller, slutade ganska förväntat tillslut. 

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år?

Här önskar väl alla höra Freddan Zanjanchi. Förstås. Och han är bra visst är han det. Men vi vinner matcher i alla våra led. Vårt kollektiv har i år har varit enormt starkt. Varje träning, varje match har varit en resa. 

Vi satte en tydlig och hög målsättning inför säsongen som samtliga stämde in på. Vi visste att det krävdes ett jävla jobb för att nå hela vägen, och samtliga har jobbat enormt hårt och dragit varandra framåt. Det här har varit ett kollektiv hela vägen och det går inte att framhäva att någon varit mer eller mindre viktig.    

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Det är väl ett gäng som är duktiga. Dock är det så att bortsett det jag behövde veta om vissa spelares specifika egenskaper för att möta vissa av dem på ett optimalt sätt så har jag oförskämt dålig koll på de andra lagen och spelarna där. Jag har varit så övertygad och noggrann med att vi endast möter oss själva, presterar vi så vinner vi och då har det kvittat vilka namn som stått på andra sidan. 

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Tveklöst upplösningen mot Kongahälla. Med 10 man, missa en straff, få en straff till som förvaltas bättre, göra 2-1 på stopptid inför storpublik med digniteten av matchen. Det överlägset mäktigaste jag varit med om i lokalfotbollen och ögonblicket i sig är värt varenda minut av slit och hårt arbete genom åren. 

Om vi blickar framåt, vad behöver HBFC göra för att etablera sig i division 3?

Se till att gemenskapen och kollektivet får fortsätta driva laget framåt. Se till att de sociala banden i omklädningsrummet får finnas kvar och stärkas. Skapa en ny resa med samma grupp. För kemin därinne är det vinnande konceptet. Det är en helt unik energi i det här laget, det är den energin som gör att träningarna blir bättre det är den energin som vinner matcher. Så behålla den och fortsätta utveckla det som finns så ser jag inte slutstation för det här gänget. 

Du lämnar tränarjobbet i HBFC efter säsongen, hur togs det beslutet och hur ser din fotbollsframtid ut?

Framförallt tror jag att det förvånade några stycken men samtliga har varit väldigt förstående och tycker beslutet var klokt. Säkert en och annan bänknötare som tycker det var skönt också.  

Fotboll och träning är, bortsett min familj, det största i livet. Med mina universitetsstudier i kognitionsvetenskap och biomedicin inriktning fysisk träning har jag lite planer kring personlig coachning och träning i mindre grupper och utvecklande av bra spelare till riktigt bra. Jag har en bra mix av att se vad som krävs fysisk, mentalt och taktiskt, vilket jag tänkt utnyttja till något skoj. 

Det som hindrar mig från tränarjobbet är allt ansvar som medföljer, i synnerhet kvällstid. Dagtid och en del kvällar finns inga hinder så jag är snart i rullning med något nytt projekt. 

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Givetvis Romelanda, kan inte sätta mig in i över hur tankarna går därute. Tron måste varit stor över förnyat kontrakt inför sista omgången. Partille ser då chockartat till att vinna på Överåsvallen i sin första vinst sedan tidigt i juni – nä fy, stackarna. Hoppas de repar nytt mod och kan starta om på ny kula. 

Sedan grattis till Kongahälla som i skrivande stund är otroligt nära att knipa platsen till trean och göra HBFC sällskap en våning upp. 

_________________________________________________________

 

Vi fortsätter med Kozaras sportchef Drobac:

 

savo

 

Det blev till slut en tredjeplats för Kozara efter en sämre vår och en bättre höst. Laget var dock aldrig riktigt med i racet om seriesegern eller kvalplatsen. Hur skulle du sammanfatta Kozaras säsong och vad var det som inte riktigt klaffade?

Som du själv skrev så gjorde vi en dålig vår men det var vår start som ställde till det ordentligt. Vi hamna efter stort och när Kongahälla och Hisingsbacka gick så bra i början så blev det nästan omöjligt att komma ikapp. Så det som inte klaffade var vår fruktansvärt dåliga start.

Vilken nivå höll årets 4A och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Serien var verkligen uppdelad i tre läger. Kongahälla, Hisingsbacka och Kozara som var en klass för sig. Sedan var det Lunden, Semberija och Gårda som hamna i ingenmansland rätt så så tidigt efter serievändningen. Gårda hade kunnat blanda sig i om de inte varit så ojämna. Sen har du resten som höll för dålig nivå. Tabellen blev som man förutspådde den. Inga överraskningar.

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år?

Gillar inte att höja någon så här i din blogg men det var många spelare som såg till att höja sig efter den kassa starten och detta gjorde vi som lag.

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Jag är ett stort fan av unga lag som försöker spela fotboll och rätt lag vann till slut. Hisingsbacka gjorde en perfekt säsong pådrillade av den smarte Joel Sjöqvist. Det finns många i det laget som kommer att spela högre upp än division 3 om några år. De fick till jämnheten i år och därför vann dom. Sedan har vi Kongahälla som spelar väldigt tungt och hade överlägset bäst fysik i serien. Men det gick lite för lätt i början och detta gjorde dom bekväma och det är livsfarligt. För det var det laget alla ville slå. Men nu verkar det som att dom tar steget upp ändå och det tycker vi i division 4A är skönt! Den store spelaren i denna serie var Leckborn. Jag fattar fortfarande inte hur han gjort så många mål. Som spelare är han en vanlig division 4-gubbe men som målskytt håller han allsvensk nivå. Och det var inte så att alla lagen inte visste att det var han man skulle ta bort. Han är Göteborgs Pippo Inzaghi. Man kan plocka ut många spelare i Hisingsbacka men det var ett lag som vann inte att någon stack ut mer än någon annan.

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Hemmamatchen mot Komarken. De kvitterar till 2-2 i 92 minuten och vi får en frispark i 94:e, då kliver Kenan fram och dunkar in en frispark från 20 meter rätt upp i krysset. Från död säsong till levande på två minuter. Det var det häftigaste jag upplevt i min fotbollskarriär.

Om vi blickar framåt, vad behöver FKK göra för att ta nästa steg och verkligen utmana om seriesegern en hel säsong?

Vi har varit nära nu i två säsonger och klubben har ambitioner att ta sig upp. Vi har en fin trupp men lite nyförvärv i backlinjen hade inte skadat. Sedan måste allt klaffa det är inte lätt att vinna en serie.

Hur ser din fotbollsframtid ut? Sitter du säker som Kozaras starke man?

Jag tror jag sitter på den stolen vare sig jag vill eller inte men finns det någon mer idiot där ute som vill ta över så är han/hon välkomna. Men det är jävligt roligt!

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Har inga andra lag jag hejar på eller har direkt koll på men jag är glad för Hisingsbackas skull. Tycker det är en fin förening och deras tränare Joel är också en bra kille/tränare. Vi i Kozara vill tacka dig för det grymma arbete du gör för lokalfotbollen.

____________________________________________________________

 

Vi avslutar med Lunden Överås BK:s spelande tränare Michel Berndtsson:

lunden-obk

 

Lunden Överås kom från division 3 men det kändes lite oklart vart man hade klubben inför säsongen med en hel del omsättning i truppen. Det blev till slut en stabil fjärdeplats där laget under våren var med och drog i toppen ett tag. Hur skulle du sammanfatta er säsong?

En ok säsong av oss. Det är alltid lite lurigt året efter att man har åkt ut en serie. Nu var det också väldigt många spelare som lämnade så vi visste inte riktigt vad vi stod. Vi börjar året fantastiskt bra men tyvärr orkar vi inte hålla ihop det mer än 8 omgångar. Jag tycker ändå vi rycker upp oss på hösten och kan klara av att ta fjärdeplatsen.

Vilken nivå höll årets 4A och tycker du att det var några stora överraskningar, negativa eller positiva?

Jag tycker att det var ganska dålig kvalité på serien i år. Den positiva överraskningen är väl Hisingsbacka, dem spelar en rolig fotboll och har lyckades även att ställa om och spela lite taktiskt när det behövdes. Annars så var serien ungefär som jag väntade mig.

Är det någon eller några i det egna laget som förtjänar extra beröm och som var extra viktiga i år?

Om Lunden skall vara bra så krävs det en bra insats av hela laget men Joakim Elofsson är den som har varit bäst sett till hela säsongen.

Hur betygsätter du din egen insats på planen?

Bedrövlig…

Om vi ser på de andra lagen och spelarna, är det några lag eller spelare som du imponerats över?

Hisingsbacka och Kongahälla har varit ett snäpp bättre än oss andra. I Hisingsbacka finns det många unga duktiga fotbollspelare. Sen måste man ju lyfta på hatten och imponeras av Leckborns säsong. Fantastiskt!

Om du hade fått välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken hade det då blivit?

Matcherna mot Kongahälla var roliga och tajta.

Om vi blickar framåt, vad behöver Lunden Överås göra för att på sikt ta sig tillbaka till division 3 igen?

Lunden har börjat att föryngra och det skall man fortsätta med. Man behöver höja träningsnärvaron och bli lite seriösare. Det är en härlig förening och sammanhållningen är grym. Dem är snart tillbaka i trean.

Hur ser din fotbollsframtid ut? Är det spelande tränare i Lunden Överås som gäller även nästa säsong?

Nej, nästa år kommer jag träna Ahlafors. Spelarkarriären är förhoppningsvis över.

Är det några andra lag i lokalfotbollen som du gläds med eller lider med säsongen 2016?

Nej, jag tyckte lite synd om Kongahälla men nu ser det ut som dem löser det ändå.

Tusen tack för en grym blogg och ett fantastiskt engagemang. Hoppas du orkar köra vidare.

________________________________________________________

 

Rastas Hörna tackar för berömmet och tackar självklart Joel, Savo och Michel för att de tog sig tid och även för ett gott samarbete under säsongen!

 

/Rasta

Leave a Reply


*